Bod Péter Ákos: Csak a plakátokon élnek jól a magyarok!

0

Miközben plakátokon azt sulykolja a kormány, hogy jól élünk, a számok mást mutatnak. Az Eurostat jelentése szerint az uniós lista végén kullogunk.

Az egy főre jutó fogyasztást nézve csak Bulgária áll Magyarország mögött, a bruttó hazai termék (GDP) pedig csak két országban alacsonyabb. Az európai statisztika hivatal adatait Bod Péter Ákos közgazdász segített értékelni a Klubrádió Reggeli Gyors műsorában. A volt jegybankelnök – aki még a kilencvenes évek elején vezette az MNB-t –elmondta, hogy a a fogyasztás, tehát a tényleges vásárlás mellett a hitelfelvételt is figyelembe kell venni. Például Romániában, ahol túlfűtött a gazdaság sokan élnek a kölcsön lehetőségével, talán ezért is járnak Magyarország előtt.

A hazai 5 százalékos GDP-növekedési adat, ami kimondottan jónak mondható, ugyancsak csalóka, hiszen csupán negyedéves mutató, másrészt egy gazdasági ciklus csúcsán vagyunk, vagyis innen már nem vezet felfelé út.

Az interjúban az is szóba jött, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank tudatosan alacsonyan tartja a kamatokat, az államháztartási hiány viszont magas. Bod Péter Ákos szerint csupán a kormányzati szöveg dinamikus, a gazdaság nem, az áfa, amit a szegények adójának is neveznek, pedig irdatlanul magas.

További probléma, hogy csupán a társadalom felső ötöde gazdagszik, négyötöde nem. A középosztály szétszakad, az alsó felének esélye sincs arra, hogy előre lépjen.

 

 

olkt.hu