Bodolai László: A Fidesz kezébe került az Index híváslistája

0

Hát persze, hogy Tényi István feljelentést tett. Az egykor (?) fideszes, „Magyarország legnagyobb feljelentője” címet büszkén viselő, amúgy elég bizonytalan figura, nem azért kért nyomozást, hogy tisztábban lásson. Illetve nem azért, mert ijesztő és megengedhetetlen dolgok történnek Magyarországon. Tényi, akinek meglehetősen követhetetlen az észjárása, és aki a – jelek szerint – olyan nagyon nem távolodott el anyapártjától, az Index főszerkesztője ellen tett bejelentést, mert – szerinte – ha igaz Bodolai László alapítványi elnök állítása, akkor üzleti titkokat sértett, és ez már bűncselekmény. Tényi – ki tudja, miért – rettenetesen türelmetlenné vált, és nem várta meg, míg az érintett cég, azaz a hírportál tulajdonosai fordulnak a hatósághoz, ő azonnali lépést követelt – magától. Ha jól láttam, szándékát azonnal megosztotta a Hírt Tv-vel, amely csatorna nyilván boldogan röpített tovább a hírt nézői felé.

 

Tényinek – vagy a Fidesznek? – ki tudja miért, nem jutott eszébe a rendőrséget, vagy más nyomozó hatóságot riasztani azért, mert az Origo – Dull híváslistájára hivatkozva – közölte: a főszerkesztő, mivel Dobrev Klárával beszélt telefonon, nyilvánvalóan a DK-val játszik össze az Index elveszejtése érdekében. De nem pusztán Tényi nem mozdult ebben az ügyben, Péterfalvi Attilának sem jutott eszébe megszólalni, és kifogásolni a szinte példa nélküli esetet, sőt, a rendőrség maga sem érzett késztetést arra, hogy lépnie kellene. Pedig, ha valami ijesztő, hát ez mindenképpen az: megszerezni egy konkurens média vezetőjének híváslistáját, egészen bizonyosan az, ha pedig ezt a nyilvánosság előtt felhasználják, különösen égbekiáltó gaztett.

Ami most történik, az egészen biztosan egy újabb szintet jelent a magyarországi demokrácia lepusztításának történetében. Én nem tudom, hogyan és kitől kerülhet bárki híváslistája idegen kezekbe, nem tudom elképzelni, hogy ez legálisan megtörténhet. Ha pedig mégis, az már egészen bizonyos, hogy semmiképp nem tehető ki a nyilvánosság elé. Dull egyébként azzal védekezett, hogy neki, mint főszerkesztőnek természetes, hogy van kapcsolata politikusokkal, hogy beszél velük, és hívják őt. De nem hinném, hogy az Index eddigi vezetőjének védekeznie kellene: azzal beszél, akivel akar, annyiszor, ahányszor csak akar, és nem tartozik senkire. Mint ahogy mi sem tudjuk, hogy az Origót milyen kezek mozgatják, milyen telefonok érkeznek a pártközpontból, pedig bizony kíváncsiak lennénk rá, mert egészen biztosan érkeznek – akár naponta. De, ennek ellenére, sosem jutott eszünkbe megszerezni bárki híváslistáját, egész egyszerűen azért nem, mert azt törvénytelennek gondolnánk. Elismerem: ez régimódi felfogás, a Fidesz világában mindent szabad, ami az ellenfélnek – ellenségnek – árt, de semmit nem szabad, ami nekik árt, még akkor sem, ha abban sem törvényellenes nincs.

Hogy Tényi feljelentését befogadja-e a rendőrség, nem tudom. Könnyen lehet, hogy eljárást indít, annak ellenére, hogy látja: egy politikai háború áldozata a főszerkesztő, és maga a feljelentő is csak egy eszköz ebben az eljárásban. Ezzel együtt elképzelni sem tudom, hogy a nyomozás bármire jutna, de feltehetően nem is ez a cél. A cél ugyanis a megfélemlítés, figyelmeztetés a többieknek, mindazoknak, akik most úgy érzik: ki kell tartaniuk Dull Szabolcs és a „régi” Index mellett. Tudatosítani kell bennünk, hogy van mitől tartaniuk, a hatalom rajtuk tartja a szemét. Rajtuk, meg a híváslistájukon.