Bődületes átverés a benzinkutakon?

Lehet az összes magyarországi benzinkút érintett, cégtől márkától függetlenül.

Nem, most nem a benzinkutasok átveréséről írunk, mert azok már nemigen léteznek, hanem az üzemanyag forgalmazó cégekről.
Cikkünkben nem említünk konkrét üzemanyag forgalmazót, de amelyik magára ismer az biztos tagadni fogja a cselekményeit.

Oknyomozásunk nyomán feltételezzük, hogy vannak üzemanyag forgalmazó cégek, amelyek napi rendszerességgel egyeztetik egymással az üzemanyag áraikat.

A Gazdasági Versenyhivatal itt rendelkezik az árkartell fogalmával.

Ezen cégek minden reggel kötelezö jelleggel utasítják alkalmazottaikat, hogy egy bizonyos körzeten belül lévő másik forgalmazó árairól tájékozódjanak ( telefon, email, internet) és azt egy belső rendszeren keresztül a közponjukba eljuttassák.
Érthetőbben, a szolgálatában lévő benzinkutas minden reggel felhívja telefonon a közelébe lévő konkurens benzinkutat és tájékoztatást kér a napi üzemanyag árakról, majd ezen adatokat a központba elküldi.

Eddig ugye ebbe nincs semmi törvénybe ütköző.
És nem is nagyon lehet belekötni.
De az már felettébb gyanús, hogy az egymáshoz közel lévő benzinkutak szinte majdnem ugyanolyan áron forgalmazzák az üzemanyagot.
Sokan úgy vélik, hogy ez véletlen, vagy hogy egyik cég sem mer drágább lenni a másiknál. Ez utóbbi akár igaz is lehetne, ha napi szinten nem egyeztettnék egymással az áraikat.
Nem állítjuk, hogy ez kimeríti a Gazdasági Versenyhivatal árkartell gyanú fogalmát, mert lehet ezt akár egyezzetésnek is nevezni, de ha mindez a fogyasztók megtévesztésére illetve megkárosítására irányul, akkor bizony fennállhat a bűncselekmény eshetősége.
Természetesen ezen cégek nem felsőbb szinten egyeztetnek, hanem az üzemeltetők alkalmazottai révén, úgy hogy rájuk a gyanú soha ne keveredjen.

A cikkben szereplő állítások nem minden esetben tükrözik a valóságot, viszont alkalmas lehet arra, hogy mindenki elgondolkozzon azon, hogy miért hasonlóak az üzemanyag árak az egymáshoz közel lévő benzinkutakon.