Bogdán László: Szerintem nem érdekli a politikát a cigánykérdés, díszcigányokat kikapkodnak, bemutatják, mutogatják

0

Nekem meghatározó volt az életemben az a pillanat, amikor a cserdi cigányok két évig munkanélküliek lehettek. Otthon voltak, kapták a segélyt. Meghatározó volt az is, ahogy a polgármesterek egy része szembekerült a kisebbségi önkormányzat képviselőivel. Mindennek a következménye, hogy ma a többségi társadalom úgy véli: a cigánykérdés kezelhetetlen.

Voltam én már rasszista, cigány bűnöző, homofób és látens meleg is, széles spektrumon kapom a jelzőket. Legutóbb azt kaptam meg, hogy diktátor vagyok. Az a keménykezűség, hogy megtanítom a becsületes munkavégzést? Ha szólok, ne hagyjanak ott három szem krumplit minden egyes négyzetméteren? Húszezer négyzetméternél az mennyi pénz?

Benn a házban humanistának kell lenni, kint a földön meg következetesnek. Meg kell tanulni, hogy hétfőtől péntekig nincs különbség a napokban; ha ezt elérem a sérókban, akkor mindent elértem. Ez a három ember hétfőn kezd a piacon, Pécsen. Ez a siker. Az a célom, hogy megszűnjön a faluban a közmunka. Segély már régóta nincs.

Szerintem nem érdekli a politikát a cigánykérdés, nem volt a rendszerváltás óta olyan párt, amelyik meg akarta volna oldani. Díszcigányokat kikapkodnak, bemutatják, mutogatják. A valóság meg az, hogy ma Magyarországon 320-350 település van, ahol többségében cigányok élnek. Mi lesz ezekből a régiókból 20-30 év múlva? Rezervátum?

A politikának én is egy játékszere lettem, akit 4-5 évente elővesznek.

Azt látom, hogy a polgármesterek ujjal mutogatnak a cigányokra, hogy ők azok, akik miatt nem készül el a járda, ők azok, akik miatt be kell keríteni a kerteket, akik miatt rácsot kell tenni az óvoda ablakára, miattuk cigányosodik el az iskola. Ezek a mondatok beleivódtak az emberekbe.

De nem lehet az emberekre erőszakkal rételepedni, mindent megmondani, mert elveszítik az egyéniségüket. Hagyni kell őket, teret szükséges adni a számukra, de amikor elmennek az idiótaságba, akkor szólni kell nekik. Lerúgta a feleségét (rámutat a Nike cipős eset elkövetőjére), hát helyénvaló ez?

Igen. A tankötelezettség korhatárát is levitték, ezért is haragszom, és kezet nyújtottak egy rendszernek, amely hidat épített volna a munkába. Azt meg kell értenetek: az egyszerű vidéki emberek számára ezek az ügyek borotvaélesek. Az a cél, hogy 12 évesen börtönbe kerüljön egy gyerek? A megelőzés legyen megfelelő mértékű, mert idővel úgyis beleszokik a börtönbe.

Egyetlen dolgot kérnék. Teremtse meg a kormány a kkv-ban dolgozó emberek érdekvédelmét. Ma egy ötvenéves cigány asszonyt nem lehet felvetetni sehova.

Budácsik Lajos