Bokros Lajos szerint közeleg az államcsőd

Az egykori pénzügyminiszter és közgazdasági szakértő nem akart vészmadárkodni, de a jelenlegi helyzetben teljesen reális az államcsőd veszélyéről beszélni. Hangsúlyozta: nem a háború sodorta bele Magyarországot a válságba, hanem Orbánék ésszerűtlen, átgondolatlan, elhibázott gazdaságpolitikája. Vajon ez lesz a vége a Fidesz uralmának?

Putyin Ukrajna elleni háborúja (és a róla való mértéktelen hazudozás a fideszes csicskasajtóban) ugyan megnyerhette a választást Orbánnak, ám könnyen a koronájába kerülhet az a gazdasági válság, amire ez a háború azonban csak ráerősített. Bokros Lajos hangsúlyozta: már eleve benne volt a pakliban az a válság, aminek a magyarok most megisszák a levét.

Borkost 1995-ben kiátkozták, amiért a stabilizáció érdekében megszorításokat vezetett be. Ezzel szemben Orbán most úgy vezet be megszorításokat, hogy még csak stabilitást sem hoz: az államcsőd ott van a kanyarban, és a Fidesz-kormány teljes gázzal száguld felé.

A gazdasági szakember az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hangsúlyozta: az inflációt, a forint romlását nem a háború, hanem első sorban a Fidesz okozta. Hozzátette: a jelenlegi helyzetet csak az EU-ból érkező pénzekkel lehetne orvosolni, ám a kormány még messze van a megegyezéstől. Hozzátesszük: ha nem lopnák 12 éve folyamatosan az uniós pénzeket, akkor talán több esélyünk lenne a támogatásokra.. Vagy ha már nem ők lennének hatalmon.

Semmit sem érnek a népnyúzó megszorítások, ha az Unió nem ad pénzt a tolvaj kormánynak.

Bokros szerint a problémák megoldhatóak, de kiemelte: a kormány felelős a magas inflációért, az államadósság emelkedéséért és a szegénységéért is.

(forrás: Telex)