Borkai-ügy: Gulyás Gergely szerint “mindenki azt tesz amit akar!”

0

A kormány nem is indít vizsgálatot a Borkai-videó ügyében – mondta az Indexnek Gulyás Gergely kancellária miniszter mai budapesti Kormányinfón.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a Fidesz számára a győri polgármester vállalható-e.

Gulyás azt sem érti, hogy megválasztása esetén miért ne töltené ki ötéves ciklusát Borkai. Emlékeztetett rá, hogy ha valamikor igaz, hogy a választópolgárok minden ismeret birtokában tudnak dönteni, az most van.

A miniszter hozzátette: érdekes módon Wittinghoff Tamás videójáról nem kérdezik, pedig abban is ugyanez a véleménye.

 

Természetesen nem maradhatott ki a Borkai-ügy sem.

Gulyás azzal kezdte, hogy eddig Magyarországon a magánélet bizonyos határait az ezzel kapcsolatos vádaskodások nem lépték át, még a Wittinghoff-ügy után sem. A Borkai-ügy után azonban ez alapvetően megváltozott, mutatott rá Gulyás.

„Szerintem az ott látható ügyek magánügyek, viszont helytelen és erkölcsileg elítélendő”

– mondta.

Gulyás Gergely a sajtónak is üzent, szerinte ugyanis a lapok átléptek bizonyos határokat a felvételek közlésével. Úgy tűnik, hogy új világ van, mindenkinek erre kell felkészülni.

„A magyar politikai élet mélypontját jelenti az is, hogy megtörtént és az is, hogy ilyen szinten foglalkoznak vele”

– tette hozzá.

Ugyanakkor Gulyás szerint a saját szabadidejében mindenki azzal tölti az idejét, amivel akarja, ebben semmi korrupciót nem lát. Gulyás cáfolta azokat a híreket, hogy Orbán Viktor a következő napokban Győrbe látogatna. Szerinte a videó politikai megrendelésre készült, de ő nem látta korábban.

Az ATV arról kérdezett, hogy a Borkai-videónak mi köze van a keresztény szabadsághoz.

„Semmilyen” – adott rövid választ Gulyás Gergely.

A miniszter szerint ugyanakkor nincs oka, hogy ne higgyen Borkai Zsoltnak, aki azt állítja, hogy nem drogozott és nem vett részt korrupcióban sem. A győri polgármester ráadásul nem is osztott uniós pénzeket.

Gulyás megismételte, hogy a sajtó teljes gátlástalansággal ront neki azoknak is, akik nem közszereplők, így a videón szereplő nőknek is. Szerinte jogszerűen, más forrásból, hasonló támogatásokat több százezren kaptak Magyarországon és nem feltételezné, hogy bárki hasonlót tett volna érte. Azt pedig kettős mércének tartja, hogy csak a Borkai-videóról van szó a nyilvánosságban.

A hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: ha kiderülne, hogy offshore lovagokkal volt kapcsolatban a győri polgármester, fontos tudni, hogy mindenkinek átláthatósági nyilatkozatot kellett tenni, ami feltárja a valós tulajdoni viszonyokat.

„Offshore céget létrehozni egyébként nem törvénytelen” – emlékeztetett Gulyás.

Arra a kérdésünkre, hogy összeegyeztethető-e a magyar állam által támogatott keresztény-konzervatív értékrend Borkai Zsolt tetteivel, azt válaszolta, hogy sem a kormány, sem pedig a magyar állam nem szólhat bele életmódbeli kérdésekbe. Ennek ellenére helyes, ha az államnak van társadalomképe és a családokat támogatja, de Magyarországon szabadság van,
mindenki azt tesz, amit akar.

Gulyás továbbra sem tartja helyesnek, hogy a sajtóban olyan magánéleti ügyekről számolnak be, melyeknek nincs politikai vonzata, ezért javasolja mindenkinek a Mandiner megvásárlását, mert ők egyik videóról sem írtak.

„Ha én lennék a főszerkesztő, én sem foglalkoznék ezekkel az esetekkel, amíg nem érintenek politikai kérdéseket”

– mondta.

olkt.hu