Borzasztóan drága lesz idén a szőlő, már ha lesz és nem teszi tönkre az aszály

Míg nyugaton kapott megfelelő mennyiségű csapadékot a szőlő, keleten jelentősebb eső kellene ahhoz, hogy mennyiségben és minőségben is kiváló szüret legyen.

Ha nem lesz kíváló szüret, akkor a szőlő a magas inflációs árak mellett még drágább lehet az idén.

A magyar palackos borok iránti kereslet növekedését kiváló minőségük mellett az is indokolja, hogy az idei időjárás miatt jóval kevesebb lesz a termés Európa nagy bortermelő országaiban – közölte a Karc FM-en a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Brazsil Dávid elmondta, hogy Dél-Franciaországban a jégeső mintegy harmincezer hektáron semmisítette meg a termést, míg Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Görögországban az aszály okoz jelentős problémát.

Csapadék tekintetében Magyarországon is hektikus a helyzet.

A gabonához hasonlóan a szőlőterületek is kettészakadtak a Duna vonalában.

Míg nyugaton kapott megfelelő mennyiségű csapadékot a szőlő, keleten egy jelentősebb mennyiségű eső kellene ahhoz, hogy kiváló szüret legyen, de egyelőre nem lehet megjósolni, hogy milyen lesz az idei termés.

A szakember elmondása szerint 2-3 héten belül megkezdődik a szőlőszüret.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az idei évben is kiadta iránymutatásait, a pincészeteknek pedig azt tanácsolja, hogy a szőlőtermelők megemelkedett költségeit igyekezzenek honorálni a felvásárlási árakban.

A magyar bor legfontosabb célpiaca Németország, az Egyesült Királyság, Csehország, valamint Szlovákia, utóbbi ország a szőlőnek is jelentős felvásárlója.