Bősz Anett: Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a felhatalmazási törvényről

0

KÖZLEMÉNY:

Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a felhatalmazási törvényről

Az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülést megelőzően legyen egy hétpárti — tehát valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló — egyeztetés a kormánnyal a kormány által benyújtott felhatalmazási törvényről.

VÉLEMÉNY
Ahhoz, hogy most kedden határozhasson a törvényről az országgyűlés, a képviselők 4/5-ének egyetértése szükséges.
A felhatalmazási törvény határidő nélkülisége elfogadhatalan. Korlátlan időre felhatalmazást nem adhatunk egy olyan kormány kezébe, amely bizonyítottan visszaél a demokratikus felhatalmazással, és eddig is a jogállami normák megsértésére használta politikai erejét.
A parlament 80 százalékának egy irányba való szavazása magas korlát, a helyzet pedig súlyos. Úgy gondolom, mindent meg kell tennünk, hogy a felhatalmazási törvénybe határidő és demokratikus garanciák is kerüljenek.
A Btk. módosítása a hamis hírek terjesztésének büntetésével abszurd, egy olyan gumiszabály lenne ez, amiben mindenki, aki szembemegy a kormány tájékoztatásával — ami legalábbis megkérdőjelezhető őszinteségét tekintve –, büntethetővé válik. (Például az, aki elmondja, hogy az ő egészségügyi intézményében nincs megfelelő és elegendő védőfelszerelés, miközben a miniszterelnök azt nyilatkozza, hogy van.)
A veszélyhelyzetről: tanulva a legrosszabb járványstatisztikákat hozó országok tragédiájából, szükséges a veszélyhelyzet kihirdetése. Ha meglenne az ehhez szükséges demokratikus kultúra, ezt időről időre meg kéne hosszabbítani, figyelembe véve, mi zajlik épp. Ezt kívánja elérni többek közt az ellenzék.
A 4/5-ös felhatalmazás egy korlát lehet, hiányában a kormány kénytelen lenne legalább 5 napon át ex lex állapotban úgy tenni, mintha veszélyhelyzet lenne. Ez tovább csökkenti a kormány iránti bizalmat, ami jelen helyzetben egyébként is alacsony szintű.
Hogy miért nem szimpla naivitás, ami beszél belőlem? A kormány sem tudja, mi fog történni. Az iskolák bezárását a kabinet elvetette korábban, majd minden frakció kérte a kormánytól, lépje meg az oktatási rendszer egészének bezárását. És megtörtént. Mindent megteszünk, hogy javítsunk a tervezeten!

KÖZLEMÉNY:Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a felhatalmazási törvényrőlAz ellenzéki pártok azt…

Gepostet von Bősz Anett am Samstag, 21. März 2020