Bősz Anett keményen kiosztotta az Operatív törzset!

0

Jól tudom, hogy a kormány nem pusztán az autoriter törekvéseinek megkoronázására, de egyéni és közösségi jogsértések tömkelegére is használja a veszélyhelyzetet, ugyanakkor minden koronavírusos elhunyt egyéb betegségeinek ismertetése nem pusztán alapvető jogokat sért (a szenzitív adatok közszemlére bocsátásán keresztül), de jóelőre mentegeti a kormányt a felelősség alól: miszerint a koronavírusba itthon is belehalnak emberek.

Tisztelt Operatív Törzs és Szóvivők!

Hatodakkora ország vagyunk, mint Olaszország, de ugyanazokat a hibákat követtük el eddig, mint ők.

A vírus fáziskésésben, de itt van, és Önök is tudják, hogy elérkezünk a tömeges megbetegedések fázisába. Az elmúlt hetekben védőfelszerelések nélkül dolgozó egészségügyi személyzet ugyanúgy veszélyben van, mint azok, akiket kezeltek vagy kezelnek — csakúgy, mint az olaszoknál. A lélekszám méretkülönbségei alapján, olyan időszak elé nézhetünk, amikor 200 ember veszíti életét naponta.

Kérdésem, hogy vajon ekkor az operatív törzs minden egyes ember esetében beszámol majd arról is, hogy mit vacsoráztak a haláluk előtti napokban (esetleg elmondják majd még azt is, hogy amúgy a rágójukat is félrenyelhették volna, és akkor ugyanúgy fulladásos halált halnak), vagy megértik végre, hogy az egész világ egy olyan kihívással küzd, ahol az emberek teljes félretájékoztatása éppúgy végzetes lehet, mint az, hogy nem értek oda időben a kórházainkba a védőfelszerelések?

Amit a kormány művel, az az áldozathibáztatás netovábbja.

Jászberényben, a területi adatok nyilvánosságra hozatala miatt fegyelmit kapott a polgármester, holott úgy cselekedett, ahogyan az Egészségügyi Világszervezet a járvány megfékezése érdekében előírja: tájékoztatta a lakosságot az igazságról. Ezzel szemben, a kormány megengedi magának, hogy gyakorlatilag azt üzenje a koronavírus eddigi hazai áldozatairól: voltaképp mindannyian élnének még, ha nem lettek volna olyan végtelenül felelőtlenek, hogy elhíznak, és magas vérnyomásuk lesz, alkoholproblémájuk vagy öröklött asztmájuk van, urambocsá, a kosáredzésen megrándult a mutatóujjuk.

Miniszterelnök úr, jusson eszébe Csernobil! Lehet az emberek szemébe hazudni, de azzal csak az áldozatok száma növelhető.

Szerző. Bősz Anett, országgyűlési képviselő (DK).