Botrány! Az idősotthonokba is kórházparancsnokokat küld a kormány

0

A szerdán megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a kormányrendeletet, ami módosítja a kórházparancsnokról és az egészségügyi készlet védelméről szóló jogszabályt, így lehetővé téve azt, hogy a legalább 200 férőhellyel működtetett idősotthonokba is kórházparancsnokokat nevezzenek ki.

Ezek a parancsnokok a jogszabály szerint intézményparancsnoki feladatokat látnak majd el, a cél pedig az, hogy a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználását, valamint a járványügyi intézkedések betartását ellenőrizzék ezek a parancsnokok.

Az intézményparancsnoki jogkörben eljáró kórházparancsnok ápolási, gondozási és orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést – zárul az Orbán Viktor által aláírt rendelet.

Az operatív törzs az elmúlt napokban rendre figyelmeztet, hogy a május 3-a után életbe lépő – egyelőre nem ismertetett – enyhítések mellett figyelembe kell azt is venni, hogy az idősotthonokban sok a fertőzött, így ott továbbra is szigorú szabályok lesznek érvényben.

Szerdán azt közölte a törzs, hogy folyamatos az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése, a vírus 27 idősotthonban jelent meg – ez újabb emelkedés a korábbi adatokhoz képest.

Kiderült, Budapesten 1345 ember él idősotthonban, közülük 360 ember koronavírusos, és 49-en haltak meg.