Botrány: mégis lehallgatják az egészségügyi dolgozókat!

Botrány: mégis lehallgatják az egészségügyi dolgozókat!

 

Alkotmánybírósághoz fordulok az orvosokat, ápolókat érő hátrányos megkülönböztetés miatt.
Az egészségügyi dolgozókat engedély nélkül is le lehet hallgatni, a rendőröket meg csak az ő hozzájárulásukkal? Hát hol élünk?
A világon nincs olyan hely, ahol orvosokra, ápolókra szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a rendőrökre! De mégis van: Magyarország! A Belügyminisztérium ma azt válaszolta a kérdésemre, hogy igenis lehallgathatják és megfigyelhetik az orvosokat, ápolókat a hozzájárulásuk nélkül is! Ez teljesen aránytalan intézkedés, ráadásul diszkriminatív is. Hiába vonatkozik ugyanis ugyanaz a rendőrségi törvény a rendőrökre és az egészségügyi dolgozókra, úgy tűnik, egy fontos különbség mégis van: a rendőröknek alá kell írniuk azt a hozzájárulási nyilatkozatot, amelyben elfogadják, hogy megfigyelhetik őket. Persze, nem muszáj aláírniuk, csak akkor azonnal kirúgják őket. De ez akkor is az ő döntésük. Ugyanez a döntési lehetőség, úgy tűnik, nem adatik meg az orvosoknak, ápolóknak, ami egy teljesen jogszerűtlen, hátrányos megkülönböztetés.
Néhány hete megírtam, hogy a kórházakban alá akartak íratni az egészségügyi dolgozókkal egy úgynevezett önkéntes „hozzájárulási nyilatkozatot”, hogy „megbízhatósági vizsgálatnak” vetik őket alá. Ez azt jelenti, hogy lehallgathatják a telefonjukat, megnézhetik az e-mailjeiket, titkosan bármilyen adatot gyűjthetnek róluk. Az ügy miatt kirobbant felháborodás után az Országos Kórházi Főigazgatóság azt nyilatkozta, hogy csak adminisztrációs hiba történt, véletlenül küldték ki, nem lesz semmiféle lehallgatás. Már ez is mellébeszélés volt, hiszen azt a levelet meg is kellett előtte írnia valakinek, ami nyilván nem adminisztrációs hiba volt.
Már akkor figyelmeztettem, hogy az ügynek várhatóan nincs vége, hiszen a törvényi felhatalmazás megvan a lehallgatáshoz. Azt azonban nem gondoltam, hogy a törvényt kijátszva fog ez az ügy folytatódni. Az Alkotmánybírósághoz fordulok a lehallgatási botrány miatt. Mondja ki a testület, hogy lehet-e lehallgatásban, megfigyelésben különbséget tenni a rendőrök és az orvosok között.
Pontosan tudom, hogy nem. Ezért tovább küzdök.
A kormány pedig térjen észhez: ennek az lesz az egyenes következménye, hogy még több orvos és ápoló menekül el a betegellátásból. Azt pedig már nem bírja ki ez az ország.
Kontrát Károly belügyi államtitkár válasza:

 

 

 

forrás. Szabó Tímea, a PM frakcióvezetője és parlamenti képviselője.