Breaking: A dél-afrikai koronavírus-variáns ellen nem hat az antitest

A Covid19 vírus dél-afrikai változatára már korábban is felhívták a figyelmet, de most kiderült, hogy ellenállóbb, mint a Nagy-Britanniában feltűnt mutáció.

 

Az Index számol be arról, hogy míg a brit változatról ismert, hogy a járványt kirobbantó ázsiai változatnál fertőzőbb, de nem okoz súlyosabb tüneteket, az 501.V2 nevű dél-afrikai variáns ellenáll a koronavírus antitesteknek.

Ennek oka, hogy a vírus annyi új mutációt tartalmaz, hogy a külső burkolatán található fehérjetüskék is mások. A védekezés legjobb módszere pedig az lenne, ha az immunrendszer ezeket a tüskéket támadja, és a jelenleg használt oltóanyagok is arra tanítják az immunrendszert, hogy ezeket támadja.

Azonban a 01.V2 vírusváltozat, azaz a dél-afrikai változat tüskéi annyira különböznek, hogy nem felismerhetőek, így az antitestek csak tizedannyira tudják megakadályozni a vírus sejtekbe való behatolását.

A washingtoni és seattle-i tudósok új változatot ismertető tanulmánya egyelőre csak a bioRxiv adatbázisra került fel, a tudományos elbíráláson még nem ment át.

 

Fotó: janiecbros / Getty Images Hungary