Breaking! Brüsszel visszaüzent: Az Európai Parlament megszavazta a Sargentini-jelentést!

0

Eldőlt a magyarországi jogállamiság helyzetéről készült jelentés sorsa az Európai Parlamentben. A strasbourgi plenáris ülésen a képviselők közül 448-an szavaztak igennel, így meglett az abszolút többség.

A szavazáson összesen 693 képviselő vett részt, közülük 448-an nyomtak az igenre, 197-en a nemre, 48-an pedig tartózkodtak.

A plenáris teremben a szavazás után nagy taps fogadta Judith Sargentinit, aki fotózott a döntő pillanatokban. A jelentéstevő azt posztolta a Twitteren, hogy nagyon büszke és megköszönte kollégái támogatását. Hozzátette: ez mindenekelőtt a magyar polgárok jogairól szól.

kép. Twitter

Mi következik most?

A Sargentini-jelentés elfogadása még csak az első lépés egy hosszú eljárásban, és egyáltalán nem azt jelenti, hogy bármilyen szankciókra kellene számítani.
Ezzel az Európai Parlament képviselői csak javaslatot tettek az Európai Tanácsnak, hogy foglalkozzon a magyarországi helyzettel.
A Tanács ezután meghallgatja a magyar kormányt és ajánlásokat tesz, de ahhoz a tagállamok négyötödének (azaz 22 országnak) az egyetértése kell, hogy megállapítsák, egyáltalán fennáll a veszélye (!), hogy Magyarország megsérti az unió alapértékeit. Ez viszont még mindig nem az eljárás vége, hiszen ezután még meg kell azt is állapítani, hogy ez valóban így van, és csak ennek a végén dönthetnek arról minősített többséggel, hogy felfüggesszék Magyarország szavazati jogát a testületben.

kép. olkt.hu

 

 

olkt.hu