Breaking: Tüntetéshullám kezdődött 45 orosz városban a putyini mozgósítás bejelentése után – A rendőrség erőszakkal lép fel a tüntetőkkel szemben

Plusz videók és képek!

 

Tiltakozások törtek ki Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az ukrajnai háború eszkalációjaként tartalékosokat hív be. 300 ezer orosz állampolgárt mozgósíthat az ukrajnai csatatérre.

 

Orosz rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt Moszkvában 2022. szeptember 21-én. Fotó: Reuters Photographer / Reuters

 

 

Vlagyimir Putyin szerda reggel jelentette be, hogy mozgósítják az orosz tartalékos katonákat, és 300 ezer embert küldhetnek az ukrajnai frontra.

Oroszország fővárosában Moszkvában több mint 100 ezren tüntetnek ezekben a percekben is. Ők Putyin távozását is követelik.

Az orosz OMON rendőrei erőszakkal lépnek fel a tüntető tömeg ellen. Moszkvában már 19 embert vettek őrizetbe az OMON rendőrei.

A szibériai Irkutszkban és az orosz Távol-Keleten fekvő Ulan-Udéban tüntetők ezrei vonultak az utcára transzparensekkel.

Habarovszkból és Jakutszkból is utcai demonstrációkat jelentettek. Ott kb. 30-40 ezres tömeg vonult az utcára.

Szentpéterváron, Putyin szülővárosában is demonstráció kezdődött. Putyin lemondását követelik több tízezren.

A hatóságok már elkezdték megállítani a demonstrálókat, akik börtönbüntetésre számíthatnak.

Irkutszkban a Newsweek szerint az OMON-os rendőrök már könnygázzal és gumibotokkal feloszlatták a tüntetést, és több embert őrizetbe vettek, míg más városokban a hatóságok igazoltatják a tüntetőket, ellenőrzik az irataikat, és távozásra szólítják fel őket.

Orosz OMON-os rendőrök vesznek őrizetbe egy fotóriportert Szentpéterváron./Kép. AFP

 

 

A büntetés akár 15 év börtön is lehet.

Oroszok ezreit tartóztatták le, mert februárban és márciusban, az ukrajnai invázió kezdete után háborúellenes tüntetéseken vettek részt.

A mostani megmozdulásokon a transzparenseken az olvasható, hogy „Le a mozgósítással!”.

Egy orosz férfit vezetnek az orosz OMON rendőrei Kazanyban./Kép. The Guardian

 

 

Más táblák szójátékot használtak:

a „Nincs háború, nincs mozgósítás” szavakból „Nincs háború, nincs sírhalom” lett.

Aláírásgyűjtés indult a mozgósítás megakadályozására

Az interneten is ellenállást váltott ki Putyin mozgósítása. Eddig több mint 140 ezren írtak alá egy petíciót, amely a bejelentés visszavonását követeli.

A sorkatonaság elleni petíciót a change.org petíciós oldalon hozta létre egy Soft Power álnevű felhasználó.

A change.org szerint 2022. szeptember 21-én Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást egész Oroszország területén. Csak azokat az állampolgárokat fogják behívni katonai szolgálatra, akik tartalékosok, és mindenekelőtt azokat, akik a fegyveres erők soraiban szolgáltak már, és rendelkeznek katonai tapasztalatokkal. Erre reagálva kezdték az aláírásgyűjtést a következő felhívással:

Mi, Oroszország polgárai, nők és férfiak, ellenezzük az általános és részleges mozgósítást. Vlagyimir Putyin elnöknek nincs, és nem is lehet jogi alapja és megalapozott indoka ennek bejelentésére.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben nem vagyunk hajlandók arra, hogy a férfiakat – testvéreinket, fiainkat, férjeinket, apáinkat és nagyapáinkat – bármilyen erkölcsi, etikai vagy fizikai veszélynek tegyük ki

– olvasható a change.org oldalon.