Brit egészségügyi miniszter: Rengeteg az új fertőzött és nagyon gyorsan terjed az indiai (delta) mutáns!

Csaknem 16 ezren fertőződhettek újra koronavírussal Angliában a világjárvány kezdete óta – írja a Financial Times.

Az embereket érthetően érdekli az, hogy elkaphatják-e egynél többször a koronavírust. Tudjuk, hogy a vírusokkal általában újrafertőződhetünk, a számok azonban azt mutatják, hogy ez az arány a koronavírus esetén alacsony

– mondta Susan Hopkins, az angliai Közegészségügyi Szolgálat (PHE) koronavírussal foglalkozó stratégiai igazgatója.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombat délután „nagyon, nagyon aggasztónak”nevezte az indiai (delta) variánst.

Hozzátette: a június fejleményeket, illetve a fertőzések számának növekedését látva most kevésbé optimista, mint májusban volt.

Egyértelmű, hogy az indiai variáns gyorsabban terjed és a fertőzések, valamint a kórházban kezeltek száma is nő

– nyilatkozott a kormányfő.

Brit sajtóorgánumok a nyilatkozatot úgy értelmezték, hogy ennek fényében valószínűsíthetően elmarad a korlátozások újabb enyhítése, amelyet június 21-re terveztek. Boris Johnson  azt ígérte, hogy hétfőig elemzik a járványügyi adatok és döntést hoznak arról, hogy lehet-e folytatni a korlátozások feloldását.

A koronavírus delta névre keresztelt indiai variánsa rohamosan terjed Angliában, ami aggodalommal tölti el az embereket. Bár eredetileg úgy tervezték, hogy eltörölnek minden korlátozást június 21-én, a jelenlegi helyzet súlyosságát jelzi, hogy a kormány fontolóra veszi a szigorítások fenntartását további négy hétig – írja a BBC.

A döntés megszületett:

Anglia 30 napra bezár és az országban szigorító intézkedéseket vezetett be a brit parlament.

Matt Hancock a BBC televízió politikai magazinműsorában elmondta: a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legmeglapozottabb becslése utal arra, hogy a Delta variáns 40 százalékkal fertőzőképesebb lehet a korábbi vírusváltozatoknál.

Hancock hangsúlyozta ugyanakkor: a fertőződések száma emelkedett ugyan, de a jó hír az, hogy a kórházi kezelésre szoruló súlyos betegek száma nem növekszik.

 

E közben:

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteki közlése szerint készenléti terv van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a részben Budapesten zajló Eb július 11-i fináléját. A brit The Times szerint a döntőt szükség esetén a budapesti Puskás Arénában tarthatják meg.

Az eredeti tervek szerint az Eb két elődöntőjét, valamint a finálét rendeznék Londonban, de a brit kormány egyelőre nem vonta vissza a koronavírus-járvány miatt elrendelt beutazási korlátozásokat, valamint a tíznapos kötelező karantént, így a foci-eb szervezői tárgyalásokat kezdeményeztek az Egyesült Királyság vezetőivel.

„Mindig van készenléti tervünk, de egyelőre bízunk abban, hogy az Európa-bajnokság utolsó hetében sorra kerülő mérkőzéseket London meg tudja rendezni” – írta közleményében az UEFA.

Budapest eredetileg három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő rendezési jogát kapta meg, míg Londonban a döntő előtt három csoportmérkőzésre került, illetve kerül sor, majd még két nyolcaddöntőnek is házigazdája lesz.