Brit sajtó: „Az EP választás Magyarországon nem lesz se szabad, se tisztességes”

0

A brit New Statesman magazin szerzője arról ír, hogy Magyarországon biztosan nem lesznek tiszták az EP-választások.

A 2019. év egyik nagy kérdése, hogy győzedelmeskedik-e a szélsőjobb Európában – erről a több mint százéves, mérvadó brit politikai magazin, a New Statesman elmélkedik. A szerző, Paul Mason szerint egyelőre csak egyben lehetünk biztosak a májusi európai uniós választás tekintetében, hogy az nem lesz se szabad, se tisztességes – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.
S most itt nem Svédországról van szó, hogy akkurátusan számolják-e a szavazatokat az északi államban, vagy hogy a holland tévében valóban egyenlő időkeretet kapnak-e a pártok. Itt elsősorban arról van szó, hogy ha Magyarország részt vesz a választásokon, akkor alapból igazak az előbb említett minősítések. Merthogy olyan képviselők kapnak majd széket, akik hazugságok, kényszerítések és korrupció árán jutnak parlamenti mandátumukhoz – véli Mason.

A cikkszerző sorolja az érveit is, komoly problémának tartja például, hogy Magyarországon mintegy ötszáz médiumot, ha közvetve is, de a kormányzat irányít, és szóvá teszi a migránsozást, valamint az antiszemita felhangú sorosozást is. A legnagyobb bajnak azonban azt tartja Mason, hogy az Orbán Viktor vezette kormányzat uniós pénzekkel manőverezik a választási eredmény számára kedvező befolyásolásában.

Magyarország ráadásul csak egy a baljós jelek között, hisz a francia, az olasz és a német szélsőségesek 20-30 százalék közötti támogatást is elérhetnek májusig a mostani prognózisok szerint. AZ ENSZ migrációs csomagja elleni tiltakozásukkal máris szövetségesekre találtak egymásban, és elkezdték átrajzolni Európa térképét.

Az Európai Néppárt eközben egyre inkább jobbra tolódik, látjuk, ha sorra vesszük tagságát. Márpedig ha száz mandátumot szereznek a szélsőjobb jelöltek, akkor az Európai Bizottság, egyébként néppárti elnökéhez, Jean-Claude Junckerhez köthető európai szuverenitás eszméje meghal. A másik oldalon, a szocdemek zsugorodnak, egyedül a portugálok tartják magukat stabilan 37 százalékon, a többiek 20 körül csupán.

Hogy mi a teendő ebben a helyzetben? Paul Mason szerint a radikális balosokkal együtt kell taktikai szövetségre lépni, de szükség lenne arra is, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon. Szerinte Theresa May miniszterelnöknek mennie kell, és ki kell írni az uniós tagságról döntő második referendumot.

Ugyanakkor Mason nem biztos abban, hogy a brit Munkáspárt, a Labour képes lenne Európa megmentésére sietni. Minden jel arra utal, Brüsszelben és Strasbourgban a mérleg nyelve még jobbra, a sötét oldalra billen.

 

 

olkt.hu/klubradio.hu