Brüsszel továbbra is ellenség lesz!

0

A csúcsjelöltek megbuktatása a tekintélyelvű Magyarországon, vagy a nacionalista Lengyelországban talán eladható sikerként, de Csehországban, vagy Szlovákiában aligha. A Deutschlandfunk szerint az, hogy Babis és Pellegrini miniszterelnökök engedték magukat beállítani lengyel és magyar V4 partnereik mellé, várhatóan hamarosan visszaüt majd. Mind Csehországban, mind Szlovákiában ugyanis aktív a civil társadalom, amely éppen azt nem akarja, hogy a politikájuk Lengyelország és Magyarország uszályába kerüljön.

Pellegrininek odahaza erősen magyarázkodnia kell majd, főleg Lajcak külügyminisztere előtt, aki konstruktív, békéltető és intelligens diplomáciájával tekintélyt szerzett az országnak. Babis pedig már korábban is kifejezésre juttatta ellenérzéseit a csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatban, és inkább a kormányfőket akarja erősíteni a bizottsággal szemben, de egyébként messzemenően meggyőződésektől és értékektől mentesen cselekszik.

Megakadályozták, hogy Frans Timmermans kerüljön a bizottság élére, de Timmermans alelnöki tisztségében marad, viszont a V4 megkapja bizottsági elnöknek Ursula von der Leyent, aki mindenekelőtt mindazt képviseli, amit a V4 nem akar: az EU további politikai integrációját.

Ezért nagyon hamar eljöhet az a pillanat, amikor a visegrádiak elkezdhetik dörgölni a szemüket az általuk megválasztott bizottsági elnök miatt. Márpedig a csalódásba fulladó elvárások különösen jó táptalajt kínálnak a frusztrációnak és a dühnek. Könnyen lehet, hogy a szemükben a bizottság új elnökasszonya hamarosan éppen olyan gyűlöletes lesz, mint Angela Merkel a menekültválság óta.

Ez persze a populisták számára nem gond, sőt, ellenkezőleg. Ez a számításaik szerves része: ha Brüsszel már nem lenne megfelelő ellenség, odahaza igen súlyos belpolitikai problémáik lennének.