Brüsszelből jött a pofon Orbánnak!

0

Pénzdolgokban nincs helye tréfának, kiváltképpen akkor, ha közpénzről van szó. De azért enyhén szólva röhejes, hogy milyen manőverek után jutottunk hozzá a már megítélt brüsszeli támogatásokhoz. Ugyanis – amint a Portfolio információiból megtudható – a magyar kormánynak ki kellett fizetni egy rakás büntetést azért, hogy Brüsszelben megnyissák a pénzcsapot, és a már elnyert újabb támogatások átutalása megkezdődjön.

A magyar kormány az európai uniós támogatások felhasználása miatt már jó ideje elszámolási vitában volt a brüsszeli bizottsággal. Május óta felelős kormánytisztviselők utazgattak Brüsszel és Budapest között, s alkudoztak erről-arról az ottani illetékesekkel. Végül meg is állapodtak a részletekben. Pontos összegekről hivatalos tájékoztatást a közvélemény nem kapott, de a Portfolio közlése szerint a támogatások szabályellenes felhasználása miatt Magyarország legkevesebb 50 milliárd, de maximum 300 milliárd forint büntetést fizet.

Az éppen csak csordogáló információk alapján elmondható, hogy cifra dolgok estek meg ebben a pénzügyi időszakban. Az alkudozás nyomán például a vízügyi fejlesztésekre kapott pénzből 25 százalékra rúgó összeget kellett kivenni, s a számlákat a magyar költségvetésből állni. Más támogatási ügyletekben annyi hibát találtak az ellenőrök, hogy 10 százalék átalánykorrekciót kellett a kormánynak vállalni.

Ami biztosan állítható: Magyarországon a brüsszeli támogatások egy része kézen-közön egyszerűen eltűnt. A „szabályellenes felhasználás“ kissé eufemisztikus minősítés lehet, előfordulhat, hogy a támogatások egy részét a közelben üldögélő döntéshozók, vagy a felhasználók egyszerűen ellopták.

Nem tudunk arról, hogy az Állami Számvevőszék, az ügyészség, vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kellő csinnadrattával ellenőrzéseket indított volna a történtek feltárása és a felelősök személyének megállapítása érdekében. A kormány képviselői pedig csűrték-csavarták, Brüsszelben védekeztek ezzel-azzal, hogy nem is így volt, nem is azt tettük, a szabálytalanságok nem is olyan súlyosak, főként pedig másutt is vannak bajok.

És Brüsszel a kifogások egy részét elfogadta, úgy tetszik, megsimogatták Orbán buksiját, s azt mondták: na ne sírjatok, ha kifizetitek, amit rátok róttunk, itt vannak az újabb pénzek de a jövőben jobban vigyázzatok rá! És az újabb pénzeső megindult, csekély öt hét alatt 500 milliárd forint EU támogatás hizlalta az államkasszát. Ebben a hónapban a mérleg akár szufficites is lehet. Pedig az elveszett összegeket persze a költségvetés, vagyis a jó nép fizeti, ha nem is tud róla. Nem hallottuk, hogy a frissen összegányolt állami költségvetésben lenne olyan rubrika, amely az ellopott EU támogatások miatti büntetés összegét irányozná elő a kiadási sorokban.

Ilyentájt, helyhatósági választási kampány idején a választók esetleg eltűnődhetnek azon, hogy a megfelelő személyekre és pártokra bízták-e eddig az évi kb. 1000 milliárd forintnyi uniós támogatás felhasználásának irányítását és ellenőrzését!