Brutális szigorítások az Egyesült Királyságban az omikron-variáns miatt

Az eddigi középső, hármas fokozatról négyesre emelte vasárnap a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget a brit kormány. Ennek oka a nemrégiben azonosított omikron-variáns terjedése.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos kezdeményezte.

A tisztifőorvosok vasárnap este ismertetett közös közleménye szerint a vírusvariáns eddigi, korai szakaszban járó vizsgálatából is leszűrhető, hogy az omikron koronavírus-változat sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban dominánssá vált delta variáns, és az oltások kisebb hatékonysággal tudják elejét venni a tünetekkel járó koronavírus-fertőződésnek.

A közlemény szerint arról csak a következő hetekben lesznek egyértelmű adatok, hogy az omikron változat milyen súlyosságú megbetegedést okozhat, de az Egyesült Királyságban már szállítottak kórházba olyan koronavírus-fertőzötteket, akik az omikron változatot kapták el, és valószínűsíthető, hogy számuk gyorsan növekszik majd.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UKHSA) vasárnap közölte, hogy országszerte eddig 3137 olyan koronavírus-fertőződést szűrtek ki, amelyet az omikron változat okozott. A szervezet szerint a laboratóriumi vizsgálattal azonosított omikron-fertőződések száma egy nap alatt 1239-cel nőtt.

 

(MTI)