Budapest új főpolgármestere: Karácsony Gergely

0

Eredmények csaknem 80 százalékos feldolgozottságnál:

Karácsony Gergely: 50,09 százalék
Tarlós István: 44,79 százalék

2010 óta nem aratott ilyen jelentőségű választási győzelmet az ellenzék. Most először egyetlen budapesti főpolgármester-jelölt mögött sorakoztak fel az országos ellenzéki pártok, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP, míg a Jobbik nem indított senkit.

Karácsony megköszönte Budapestnek, Tarlós pedig gratulált.

Puzsér Róbert 4,44 százalékon, míg a fideszes médiában futtatott celeb, Berki Krisztián 0,68 százalékon áll.

Részvételi adatok Budapesten az önkormányzati választásokon:

2014-ben megjelent 604 591 fő, 43,11 százalék,
2010-ben megjelent 612 081 fő, 43,59 százalék,
2006-ban megjelent 784,4 fő, 55,89 százalék.
Karácsony az LMP országgyűlési képviselőjeként kezdte pártpolitikai pályáját 2010-ben, majd ebből kiváló társaival 2013-ban megalapította a Párbeszédet, amelynek társelnöke. 2014-ben választották meg Zugló polgármesterének. 2018-ban az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje volt.

Kampányígéreteit így foglalta össze: „Kifogások helyett megoldásokat keresünk! Beton helyett fákat, stadionok helyett közparkokat, mocsok helyett tiszta utcákat! A Tiborcz-adóval visszavesszük, amit a fideszesek elvettek a budapestiektől. A hatalom embereit az emberek hatalma váltja. Fűre lépni szabad! Létrehozzuk a budapesti Nagyerdőt, zöld folyosót építünk a Margitsziget, a Hajógyári-sziget, a Római-part és a Népsziget összekötésével. Új alapokra helyezzük a budapestiek közlekedési támogatását. Felelősséget vállalunk a budapestiek egészségéért és oktatásáért.”

Ahogyan a korábbi kampányaiban, úgy Tarlós István ezúttal sem állt ki vitázni. A kormánypártok fő üzenete az volt, hogy Karácsony alkalmatlan. Miután kijöttek a legfrissebb mérések, amelyek szerint behozta Tarlóst, a választás előtti napon már a teljes fideszes médiából a Karácsony-pánik ömlött. A rendezvényeit korábban parkolóórának öltözött fidelitasos csoport és műpéniszt lengető kormánypárti aktivista is megzavarta.

Tarlós az Azonnalinak azt mondta, nem érzi magát csalódottnak.

A főpolgármester kijelentette, nem ezt mutatták a számok, de ő hetvenegy évesen eleve nem is volt olyan helyzetben, hogy emiatt csalódott kellene, hogy legyen. Negyedszer indult a főpolgármesteri posztért.
2006-ban 45 százalékkal kapott ki Demszky Gábortól.

2010-ben 53 százalékkal verte Horváth Csabát (MSZP, 29,47%), Jávor Benedeket (LMP, 9,89%) és Staudt Gábort (Jobbik, 7,27 %)

2014-ben kapta Tarlós a legkevesebb szavazatot, 291 ezret, de még ez is elég volt, hogy 49 százalékkal fölényesen győzzön – Falus Ferenc visszalépése után – Bokros Lajos (MOMA, 36%), Staudt Gábor (Jobbik, 7,1%) és Csárdi Antal (LMP, 5,69%) előtt.

Az ellenzék a jelenlegi, nem végleges állás szerint győzelemre áll a következő kerületekben:

I. V. Naszályi Márta
II. Őrsi Gergely
III. Kiss László
IV. Déri Tibor
VI. Soproni Tamás
VII. Niedermüller Péter
VIII. Pikó András
IX. Baranyi Krisztina
XI. László Imre
XIII: Tóth József
XIV: Horváth Csaba
XV. Németh Angéla
XVIII. Szaniszló Sándor
XIX. Gajda Péter

A jelenlegi állás szerint 14 polgármestere lesz az ellenzéknek, a Fidesznek pedig 7 polgármesteri posztja van, és két kormánypártok által támogatott független polgármester nyert.