Bűncselekmény lesz a hamis védettségi igazolvány gyártása, birtoklása!

A kormányülés döntéseit ismertette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, írta az MTI.

 

Gulyás Gergely elmondta: a kormány azt állapította meg, hogy megnyugtató az ország EU-n belüli kiemelkedő pozíciója az oltási sebességben. Az oltásoknak köszönhetően mostanra radikális csökkenés tapasztalható a fertőzések és a halálok számában. A 4 millió oltás pénteken meglehet, és dönthetünk az újraindításról.

 

Ez azzal jár, hogy
– a kijárási tilalom éjfélkor kezdődik,
– a boltok 23-ig lehetnek nyitva, a vendéglátóhelyek belső terei megnyithatnak a védetteknek és a gyermekeknek,
– a szállodák ugyanígy, továbbá az állatkertek, múzeumok, színházak is látogathatók. Edzőterembe a védettek mehetnek, illetve a gyermekek és az igazolt sportolók.
– 23 óráig látogathatók a sportrendezvények, de a szabályokat mindenkinek be kell tartania.

 

Gulyás Gergely kijelentette, módosul a Btk., a hamis védettségi igazolvány büntetést von maga után, bűncselekmény lesz.
Súlyos pénzbírság sújtja azokat a helyeket, ahol igazolvány híján van bent valaki, 100 ezertől 1 millióig terjed ez, 1 év bezárás is lehetséges. Hozzá tette, hogy 5 millió oltásnál feloldja a kormány a lagzistopot, ez május 3. hétvégéjén lehet esedékes. Ezt követően lehet esélyes lakodalmak megtartása.

 

Maszkot továbbra is kell viselni zárt terekben boltokban, tömegközlekedésben. Megjegyezte, a védettségi igazolványhoz hozzá lehet jutni.

 

Aki most regisztrál, egy héten belül oltást kaphat, majd kaphat igazolványt is.
Az igazolványok külföldi használatáról kétoldalú tárgyalásokat folytat Szijjártó Péter külügyminiszter, amiről sajtótájékoztatón tesz majd bejelentést.

 

 

 

(MTI)