Burkolt fenyegetés !?

SZIJJÁRTÓ PÉTER:

„Ha nem tudunk változtatni a nagyképű brüsszeli hozzáálláson, akkor hasonló kudarc fogja érni az Európai Uniót, mint amikor elvesztettük az Egyesült Királyságot”

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebookon jelentkezett be Brüsszelből, az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsülésének helyszínéről:

“Ideje észrevenni, hogy az Európai Uniónak most sokkal nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint adott esetben a nyugat-balkáni országoknak az uniós tagságra…

Amikor össze szoktunk jönni európai uniós külügyminiszterek, akkor sokan panaszkodnak arra, hogy más globális politikai szereplők milyen befolyásra akarnak szert tenni a Nyugat-Balkánon. Valójában a helyzet azonban úgy fest, hogy egyelőre még mi vagyunk előnyben.
A nyugat-balkáni országok és társadalmak ma még inkább pártolják az európai uniós integrációt, mint más irányokat, azonban nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e. Nem tudhatjuk azt sem, hogy a csalódásnak mekkora foka fog odavezetni, hogy adott esetben már nem az európai út lesz a legnépszerűbb irány ezekben a társadalmakban.
Ma itt vannak velünk Brüsszelben a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei és amennyiben nem tudjuk felgyorsítani a bővítési folyamatokat, akkor egy történelmi jelentőségű kudarc kapujában állunk. El kell hagyni a nagyképű brüsszeli hozzáállást, máskülönben hasonló kudarc fog érni minket, mint amikor elvesztettük az Egyesült Királyságot.”
Via Szijjártó Péter facebook oldala