CDC: A rengeteg mutáció miatt újabb járványhullám indulhat el a világban, erősebb is lehet mint a harmadik

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra kéri az embereket, hogy továbbra is tartsák be a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, mert az új, fertőzőbb vírusváltozatok elterjedése miatt nagyon aggasztó a helyzet – mondta Rochelle Walenksy, a DC COVID Alert Notice  igazgatója hétfőn, internetes sajtótájékoztatóján.

 

Rochelle Walenksy, a CDC igazgatója./Kép. mint.com

 

Walenksy felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban naponta mintegy 53 800 új esetet regisztrálnak, ami enyhe növekedést mutat a korábbi átlaghoz képest. Beszámolt arról is, hogy a koronavírus miatt kórházba kerülő betegek száma napi 4500-5000 közé tehető, és a Covid-19 következtében naponta körülbelül ezer beteg veszíti életét.

 

“Összességében ezeknek a statisztikáknak figyelmeztető jelként kell szolgálniuk az amerikai emberek számára”

 

– mondta Walensky.

 

“Most cselekednünk kell. És attól tartok, hogy ha most nem tesszük meg a megfelelő intézkedéseket, akkor hiába növeljük agresszívan az oltások számát, egy újabb elkerülhető hullám ér el minket, ahogyan azt Európában is tapasztaljuk”

– fogalmazott a CDC igazgatója.

Walensky hangsúlyozta:

 

“komoly veszélyt jelent” az Egyesült Államok által a vírus visszaszorítása érdekében tett eddigi előrelépésekre, hogy bizonyos államok úgy döntöttek, enyhítenek a korlátozásokon, miközben az esetszámok még mindig magasak, és a különböző variánsok gyorsan terjednek.

 

Az elmúlt hetekben több állam is feloldotta a kötelező maszkviselésre vonatkozó rendeleteket, és sok helyen engedélyezték a vállalkozások újbóli megnyitását.

A szakember arra buzdította az amerikaiakat, hogy továbbra is viseljenek maszkot, kerüljék a tömeget, és egyelőre várjanak az utazással, még akkor is, ha már beoltották őket.

 

“Mindannyian szeretnénk visszatérni mindennapi tevékenységeinkhez, és a családunkkal, barátainkkal és szeretteinkkel lenni. De még egy rövid ideig ki kell tartanunk”

 

– mondta Walensky.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint a 65 éves és idősebb amerikaiak közel 70 százaléka már kapott legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát, és 42 százalékukat kétszer is beoltották. A felnőtt lakosság esetében háromból egy ember már kapott legalább egy oltást, és körülbelül 44 millióan megkapták a teljes adagot.

A CDC jelentése szerint az Egyesült Államokban eddig összesen több mint 126,5 millió adag koronavírus-vakcinát adtak be. Körülbelül minden negyedik – csaknem 83 millió – ember kapott legalább egy adag vakcinát, és körülbelül 45 milliónak mindkét dózist beadták.

 

 

via. CDC