China Morning Post: Egyre nagyobb az esély, hogy elindul a második járványhullám

0

Egy nap alatt a legalacsonyabból a legmagasabb kockázati kategóriába soroltak át egy észak-kínai várost – írja a China Morning Post lap.

Az orosz-kínai-észak-koreai hármas határ közelében fekvő Sulanban pár nap alatt 12 koronavírusos fertőzést regisztráltak. És azt ugyan sikerült kideríteni, hogy valamennyi egy 45 éves nőhöz köthető, arról sejtésük sincs, hogy maga a nő hol kaphatta el a vírust: nem járt külföldön, és nem találkozott külföldről hazatérővel, sem igazolt fertőzöttel.

Márpedig ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus még mindig közösségben terjed. Sőt egyre nagyobb esély van arra, hogy elinduljon egy második járványhullám, ha nem avatkozik be időben a kínai kormány.

Ennek megfelelő intézkedéseket is hoztak a városban, ahol ideiglenesen minden közösségi teret bezártak, és minden lakost felszólítottak, hogy a “szokatlan helyzeteket” leszámítva ne hagyják el otthonukat. A várost nem hagyhatja el senki, a tömegközlekedést is felfüggesztették.

Kínában az elmúlt hetekben az orosz határ mentén rendeltek el szigorúbb korlátozásokat, attól tartva, hogy immár az onnan visszahurcolt fertőzés jelent igazán veszélyt. Ugyanakkor a hétvégén a járvány eredeti epicentrumában, Vuhanban is regisztráltak öt új fertőzést.