Cipelem a terhet…

0

Minden idők legaljasabb, legmocskosabb kampánya folyik szeretett városunkban (is). Voltak választások a rendszerváltás óta jónéhány alkalommal, de úgy 2014 óta ezek színvonala zuhanó repülésben van. A hatalom megszerzéséért semmi sem drága. Szinte minden nap azt mondom, mondjuk, nincs lejjebb. És mindig van lejjebb. Országosan is és itt is.

Amit ellenzéki és még a független jelöltekkel is művelnek, az nem, hogy nem európai, de még a Balkánt is meghazudtoló. Letarolni mindenkit, aki nem fér a képbe, átvenni a lehető legtöbb település vezetését, aztán szabad a préda. Ki lehet fizetni a libling cégeket, állásba lehet juttatni a libling embereket, a közbeszerzéseken keresztül le lehet nyúlni az uniós és nemzeti források egy részét, persze ügyelve arra, hogy azért egy kis alamizsna-ígéret jusson a „pórnak” is. Itt nálunk pl. évi 10 e Ft (azaz havi alig 800) a nyugdíjasoknak, vagy autópálya matrica, esetleg pörkölt és zeneszó mindenkinek, aki igényli. A plakátok, szórólapok, újságok tízezreiről, a telefonunkon kéretlenül is tülekedő politikai hirdetésekről nem is beszélve.

Mindezek pedig már a jóérzésű jobboldali, konzervatív gondolkodásúak orrát is kell, hogy facsarják. A keresztényekről meg nem is beszélve. Mármint a hithű és nem a melldöngetős „álkeresztényekről”.

Számba vettem hát, hogy mi voltam eddig a kampányban. Hosszú a sor: gyurcsányista és jobbikos-szélsőjobbos gazember egyaránt. Bukott rendőr, kerítésbontó, alkalmatlan és összeférhetetlen vezető. Aztán bűnpártoló és bűncselekményre felbujtó, legutóbb már közbeszerzést elcsaló, sőt, most már a családom sem szent, hol egyik, hol másik családtagomba „kapnak bele”. De van még idő és a java csak most jön. Viszont emelt fővel, sziklaként állok tovább. Mit tesznek velem a mocskolódáson kívül? Elvisznek, becsuknak, megveretnek? Ugyan már! Nincs, amiért elvigyenek, nincs, amiért lecsukjanak. A veréstől sem félek

Próbálok segíteni hát a lejáratásomra (és a jelöltjeim lejáratására) felállított ad hoc zsoldos csapatnak, hölgyeknek és uraknak, hogy mi nem vagyok: nem vagyok gyilkos, de általában sem vagyok köztörvényes bűnöző. Nem vagyok migráns, de még csak migráns simogató sem és nem járok muszlim közösségekbe sem. Nem vagyok homoszexuális sem és a megboldogult Terry Blacket sem ismertem. Nem járok kupikba, nem kocsmázok és részegen sem látnak soha sehol. Ittasan sem vezetek és a drogot sem próbáltam ki. Nincsenek állami vagy önkormányzati pénzekkel kitömött cégeim sem és nem vagyok elköteleződve siófoki pénzembereknek sem. (Emiatt egyik-másik nem is szeret, így hát most oda dörgölőzik, ahonnan ’majd’ remélhet.)

Egyszerűen ember vagyok. Tele hibákkal, nem is értek mindenhez és tévedhetetlen sem vagyok. Viszont szeretem a hazámat, szeretem a szülővárosomat és csak a lehető legjobbat akarom neki és persze az itt élőknek is. Soha, egyetlen fillért nem loptam a közösből, a mai napig bátran emelhetem fel a kezem, mutathatom a tenyerem és mondhatom: ebbe egy forint csúszópénz sem tapad.

Hiszek az emberekben. Hiszem, hogy a többséget nem lehet holmi ígéretekkel, egy tál lencsével megvenni és hiszem, hogy a tiszta tenyér sokaknak többet ér, mint esetleg egy adományokat osztogató ragacsos. Hiszem, hogy az igaz szó több, mint a puszta ígérgetés.

És hiszem az Urat, aki mindig tudja, mit miért tesz, és aki látja, ki mennyit is ér valójában. Aztán ha eljön az ideje, mindenkit megmérettet…

Addig meg, mint mindenki más, cipelem én is a rám kirótt terhet… (ld. a fotón )

Barátsággal: R.

Dr. Lengyel Róbert