CIVILEK is beszállhatnak az ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁSBA

Nemcsak pártok, hanem civil szervezetek pártfüggetlen jelöltjei előtt is megnyílt az út az ellenzéki előválasztáson való részvételre. Helyet kér magának a Magyarországi Szociáldemokrata Párt is, de az ő feltételeikről még nem zárultak le a tárgyalások.
Elindult hétfőn az ellenzéki előválasztás jelölési szakasza: július 26-tól lehet a miniszterelnök-jelölteknek és az egyéni jelölteknek regisztrálni magukat, majd, ha teljesítik a feltételeket – többek között vagyon- és feddhetetlenségi nyilatkozatot kell tenni, illetve össze kell gyűjteni a megfelelő számú ajánló aláírását – hivatalosan is jelöltté válnak. A miniszterelnök-jelöltként indulók hatos mezőnye már nem fog változni – itt írtunk róla, melyik mivel és hogyan kampányol már hetek óta. Az egyéni képviselőjelöltek köre az eddig ismert és a pártok által bejelentettekhez képest – a rajtvonalhoz álló mezőnyről elemzésünk itt olvasható – viszont biztosan bővülni fog.
Nem sokkal a jelölési szakasz megnyitása előtt döntött ugyanis az előválasztás során együttműködő hat ellenzéki párt delegáltjaiból álló Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) arról, hogy nemcsak a pártok, hanem civil szervezetek jelöltjei előtt is megnyitják a lehetőséget a részvételre. A hvg.hu kérdésére az OEVB megerősítette: megtárgyalták és elfogadták a Civil Bázis Egyesület javaslatát, hogy biztosítsák az előválasztáson az ellenzéki, de pártonkívüli jelöltek indulását is. Arról viszont – hasonlóan a pártok jelöltjeihez – a civil jelölteknek is nyilatkozniuk kell még a jelölési szakaszban, hogy győzelmük esetén a hat párt közül melyiknek a parlamenti frakciójához csatlakoznak majd. Horgas Péter, a Civil Bázis elnöke a hvg.hu-nak azt mondta: szeretnék, ha ez a jelenlegi helyzet még változna, mert a civil, független jelöltek nagy része szívesebben ülne inkább egy “civil frakcióba”, már csak a kormányzat civil kontrolljának képviselete miatt is – ehhez persze szükség lenne egy új, “civil” jelölőszervezetre, részvételére a közös listán, és csak úgy lehetne saját frakciójuk.
Ráadásul ezen túl is bővülhet az előválasztáson részt vevők köre. Jelenleg hat párt vesz részt teljes jogú tagként a rendszerben: a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. Hozzájuk csatlakozott májusban pluszként, önálló jelölő szervezetként, de sajátos státusban az egyik miniszterelnök-jelölt, Pálinkás József pártja, az Új Világ Néppárt, amely 25-30 körzetben kíván egyéni jelöltet állítani. Ahogy Pálinkás fogalmazott, egyelőre “hat és fél párt” együttműködéséről van szó, és akkor lesz majd hétpárti az ellenzéki összefogás, ha az Új Világ Néppárt legalább öt jelöltje megnyeri az előválasztást, ez esetben a saját frakcióalakításról is tárgyalhatnak.
A Pálinkás-féle párt mintájára önálló jelölő szervezetként szeretne csatlakozni az ellenzéki előválasztáshoz a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) is, ám az ő részvételükről egyelőre nincs megegyezés. “Hétfőn tárgyaltunk az OEVB delegáltjaival, mindkét fél érvelt álláspontja mellett. A 131 éves Magyarországi Szociáldemokrata Párt csatlakozási kérdése még nincs lezárva, a szerdai OEVB-ülés után folytatjuk az egyeztetéseket” – mondta a hvg.hu-nak Cséplő Dániel, az MSZDP pártigazgatója, aki megegyezésük esetén egyébként Budapest 6-os egyéni választókerületében indulna az előválasztáson egyéni képviselőjelöltként.
A párt nemcsak az Új Világ Néppártéhoz hasonló előválasztási részvételi feltételeket szeretne elérni, hanem a listás helyek elosztásáról is mielőbbi döntést sürget.
Cséplő szerint azért is szeretnék mielőbb rendezni a feltételeket, mert már zajlik a regisztráció, és több tucat olyan jelöltjük van, aki csak arra vár, hogy az MSZDP jelölő szervezetként részt vehessen az előválasztáson, ők pedig az MSZDP egyéni jelöltjei lehessenek. A pártigazgató megjegyezte: Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet tudnák támogatni az előválasztáson, de ehhez is szükség lenne a tárgyalások lezárására, a még nyitott kérdések rendezésére. Hozzátette: az MSZDP minden előválasztási feltételnek maradéktalanul megfelel és nyitott a megegyezésre, ám ha a tárgyalások nem vezetnek végül eredményre, a párt a szövetségeseivel együtt önálló országos listával vág neki a jövő évi választásoknak.
A hvg.hu információi szerint a hatpárti szövetség egyébként nyitott lenne az MSZDP önálló jelölő szervezetként való csatlakozására, de az országos listát érintő tárgyalási alapjukat már csak azért sem tartják elfogadhatónak, mert a közös álláspont az, hogy a közös listáról csak az előválasztás lezárása után határoznak.
Az MSZDP-ről érdemes tudni, hogy szemben például a 2020 őszén létrejött Pálinkás-féle Új Világ Néppárttal, a szociáldemokrata párt hiába tekint vissza hosszú múltra, az elnökségben nem találunk ismert személyeket. A párt elnöke, a 2017 óta hivatalban lévő Hasilló László a széles közvélemény számára jobbára ismeretlen, ahogy elődje, a 2015-ben megválasztott Andráska László is az volt. A párt utolsó, széles körben ismert elnöke, a tisztséget 1994-től kis megszakítással 20 éven át, 2014-es haláláig betöltő Kapolyi László volt, aki a rendszerváltás előtt ipari miniszter volt, később, 2002-2010 között az MSZP országgyűlési képviselője. Az MSZDP történelmi múltja ellenére a rendszerváltás óta kevés sikert felmutatni képes mikropártként működik: 1990-ben még 3,55 százalékos eredményt értek el, majd 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben és is 1 százalék alatt szerepeltek. A 2006-os kihagyás után 2010-ben és 2014-ben már a 0,1 százalékos eredményt sem érték el, ezután legutóbb, 2018-ban nem is indultak. Közben ráadásul 2012-ben az MSZP-ből korábban fegyelmivel kizárt Schumck Andor vette át a párt vezetését, feloszlatta a pártot és hasonló néven újat alapított, de utóbb a bíróság kimondta, hogy mindez jogszerűtlen volt, a párt és Kapolyi elnök maradt. Kapolyi halála után megindult a párt újjászervezése, majd 2018-ban akkor hallattak magukról, mikor támogatták a választáson az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, Karácsony Gergelyt. A most Budapest 6-os egyéni választókerületében, Józsefvárosban jelöltként induló pártigazgató Cséplő egyébként 2019-ben még a szomszéd kerületben, Ferencvárosban a helyi MSZP elnökségi tagja volt, majd miután a ferencvárosi előválasztáson Baranyi Krisztina lett a közös ellenzéki polgármesterjelölt, az MSZP-ből frissen távozó Cséplő elindult ellene független polgármester-jelöltként – végül 359 szavazatot szerzett, ami 1,69 százalékos eredményre volt elég.
Via:hvg