CNN: Putyin villámgyors reakciót ígér, nem lesz kegyelem

Az orosz flotta megvédi a nemzeti érdekeket az új tengeri doktrína szellemében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap a hadiflotta napján megtartott, szentpétervári fő haditengerészeti díszszemlén.

Korábban már írtunk arról, hogy az orosz elnök beszélt a haditengerészet erősségéről. Az MTI részletes tudósítása szerint Vlagyimir Putyin kifejtette, hogy a következő hónapokban leszállítják az orosz fegyveres erőknek a Cirkon hiperszonikus komplexumokat, és az Admiral Gorszkov fregatt lesz az első, ahol ezeket a „semmilyen akadályt nem ismerő” manőverező robotrepülőgépeket hadrendbe állítják.

Továbbá az orosz elnök a parádét megelőzően aláírta az orosz haditengerészet új doktrínáját és hajózási szabályzatát jóváhagyó új rendeleteket is (a 2015. június 17-én jóváhagyott előző doktrína ezzel hatályát vesztette). Az új tengeri doktrína kimondja azt, hogy az Oroszországi Föderáció tengeri nagyhatalom,

ÉS HOGY OROSZORSZÁG NEMZETI ÉRDEKEI AZ EGÉSZ VILÁGTENGERRE ÉS A KASZPI-TENGERRE IS KITERJEDNEK.

A doktrína szerint ezek a nemzeti érdekek a nemzetbiztonságot fenyegető kihívások és veszélyek, a nemzetközi jog általánosan elismert elvei és normái, Oroszország nemzetközi szerződései, valamint más államok szuverenitásának és nemzeti érdekeinek figyelembevételével alakulnak. „Az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek védelme a világóceánon az egyik legmagasabb állami prioritás” – szögezték le a dokumentumban.

Ezenkívül az újonnan elfogadott doktrínában elfogadhatatlannak nevezték a NATO előretörését Oroszország határai felé, valamint azt, hogy a szövetség globális szerepvállalásra törekszik.