CNN: Rekordszámú koronavírus fertőzöttet találtak

A 22 milliós kínai fővárosban 621 új esetet regisztráltak vasárnap, és 1438-at kedden – ami rekordnak számít – Pekingben ezért kedden iskolákat, múzeumokat, parkokat és bevásárlóközpontokat zártak be a fertőzések emelkedő száma miatt. A többi kínai nagyvárosban tömeges teszteléssel igyekeznek elejét venni egy új járványhullámnak.

Kínából hétfőn több mint 28 ezer újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttet jelentettek, ami megközelítette az áprilisi csúcsot. Az esetek nagyjából felét Kantonban és Csungkingban jegyezték fel. Pekingben is magasba szökött a fertőzések száma, ami miatt a lakosság egyre nagyobb részét szólítják fel arra, hogy maradjon otthon, az iskolák bezártak, a diákokat pedig távoktatásra állították át.

A városvezetés már hétfőn csak szigorú feltételekkel engedett be bárkit a városba: a máshonnan érkezőket három napig tesztelik, mielőtt elhagyhatják szálláshelyüket. Számos múzeumot, a város legnagyobb vidámparkját és a Csaojang parkot is bezárták, és a sanghajihoz hasonló izolációt terveznek.

A Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatban május óta először jelentettek halálos áldozatokat Kínából: a hétvégén három, hétfőn két halálesetről számoltak be. Az elhunytak mind idős emberek, egyikük május óta küzdött a vírussal.

Puhítanak a zéró-Covid politikán

Bár Kína zéró-Covid stratégiája jól működött az elmúlt közel három évben, a gazdaság számottevően lassult tőle. A fellendülés érdekében ezért enyhítettek a zéró-Covid politikán. Úgy tűnik, ez a lazítás nem tartható a továbbiakban. Vuhanban is arra szólították fel a helyieket kedden, hogy csak az otthonuk és a munkahelyük között közlekedjenek.