Csak 161ezer évig kell dolgoznia, hogy annyi pénze legyen mint Mészárosnak

Ez a hosszú élet receptje

0

A minimálbérből élőknek a összesen 161 ezer évig kellene dolgozniuk ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc vagyonának megfelelő összeget keressenek – többek között így mutatja be Magyarország második leggazdagabb emberét egy az európai milliárdosokról készült gazdaglista, amelyet az Átlátszó Blog közölt. Mészáros vagyonát az összesítés 1,1 milliárd eurósra becsüli.

Igazi milliárdos elitklubba lépett Orbán Viktor jó barátja. Az „Ismert meg a milliárdosaidat” című kiadványt a legnagyobb európai vállalatok és tulajdonosaik tevékenységét monitorozó civil szövetség, a European Network of Corporate Observatories (ENCO) készítette. A Magyarországgal foglalkozó fejezetet az Átlátszó adta a tanulmányhoz. A listán a dollármilliárdos felcsúti gázszerelő mellett a világ tíz leggazdagabb embere közül kettő is szerepel:

a Louis Vuitton-t és egyéb luxusmárkákat gyártó LVMH tulajdonosa, Bernard Arnault, és a Zara divatmárkát, valamint a több francia újságot is birtokló Amancio Ortega.

Mészáros mellett szerepel a listán a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez is – akit a Politico 2015-ben úgy mutatott be, mint „A futballt (a pénzzel) örökre tönkretevő 12 ember egyikét”, 1,8 milliárd eurójáért a spanyoloknak 142 ezer évig kellene dolgozniuk.

Itt van a listán a Mészáros Lőrinc vagyonának háromszorosát birtokló cseh miniszterelnök, Andrej Babiš is,

aki a hivatalos magyarázat szerint genfi iskolai osztálytársaitól kölcsönkapott pénzzel indította a vállalkozását annak idején, de ezt kevesen veszik komolyan. Babiš nagyon gyorsan lett nagyon gazdag. Fő cégét, az Agrofert-t korábbi munkaadójától a vegyipari Petrimex-től vette meg. Műtrágya és egyéb, a mezőgazdaságban használt anyagok gyártásával indított, majd agrárcégek, termelőszövetkezetek felvásárlásával kezdett cégbirodalom-építésbe.

De itt van még a Nutelláról ismert és az elképzelhetetlenül nagy, 28 milliárd eurós vagyonnal rendelkező Ferrero-család,

termékeiket a világ 50 országában árusítják. Az Olaszországból indult cég székhelye az olaszországi Alba városában van, a család Belgiumban adózik, a készpénzét Monte-Carlóban, a vagyontárgyait pedig Hollandiában tartja. Bár a világ második legnagyobb csokoládégyártója, megelőzve a Nestlét és a Lindt-et is, a cég a mai napig zártkörű részvénytársaság.

Forrás 168óra