CSAK AKKOR OLVASD EL, HA ELMÚLTÁL MÁR 18!

0

Valaki az imént kommentben megjegyezte, hogy mennyire szeretné a naptárt, de nem veszi meg, mert szép a lelke, és csúnya szavak is vannak a naptáron (konkrétan az, hogy “fosoda”), és nem akarja, hogy a gyerekei ezt olvassák.

“Valaki hozzon kérem repülősót…” – gondoltam magamban, de emancipált budai úrinőhöz méltón inkább nagy levegőt vettem, elgondolkoztam, és minden szép lelkű követőmnek és rajongómnak ezennel szeretném az alábbiakat elmesélni.

Tudjátok, honnan származik az a mondás, hogy “csipkekesztyűben veri a faxt”? (Azt jelenti, hogy valaki nem szívesen, csak ímmel-ámmal, muszájból csinál valamit.)
Ha nem tudtad, honnan származik ez a mondás, most elmondom!

Ma már egy budai úrinőnek szép ápolt a keze és manikűrözött a körme. Ilyen az enyém is, naponta többször manikűrözök a kaparófán, vagy a bútorokon.
Száz éve azonban csak a cédák manikűröztettek, az úrinőknek ez tilos volt. Ők kesztyűt hordtak, néha csipkéből vagy a kevésbé tehetősesek cérnából. Amikor a híres kurtizán, Mágnás Elza holttestét megtalálták a jéghideg Dunában egy ládában, először nem tudták, ki ő. Az ápolt kezét megvizsgálva jöttek rá, hogy a holttest életében nem lehetett más, csak kurva.
Mágnás Elza egyébként a kor legismertebb kurtizánja volt. A mai Szlovákia területéről jött Pestre, és hamar rájött, hogy a cselédszobánál jobb élet is kinézhet neki. Gazdag, befolyásos férfiak keresték nemsokára a kegyeit, és mesés vagyonra tett szert. Végül nem ez okozta a halálát, de nem lövöm le a poént, ha nem láttátok a Félvilág című filmet (Gryllus Dorka Kanadában egy filmfesztiválon a legobb női mellékszereplő díját kapta azért, amit ebben a filmben csinált, de szerepel még Kulka is a filmben, a főszereplő meg Kovács Patrícia), nézd meg. Úgy emlékszem a neten is elérhető ingyen, legálisan, tehát nem kell letölteni (amúgy sem kell letölteni semmit ingyen, mert az lopás).
Mágnás Elza akkora sztár volt, hogy a temetése annyira érdekelte a népeket, mint jóval később Zámbó Jimmy temetése. Maga Kosztolányi is írt erről egy bulvárcikket (A tót maitresse a címe, ez is ingyen elérhető a neten).
De térjünk vissza a csipkekesztyűre.
A szép lelkű úrinők a neveltetésük révén undorodtak mindentől, ami a testiséggel volt kapcsolatos. A szex annyiban lehetett része az életüknek, amennyiben az a gyerekcsinálásról szólt. Arról szó sem volt hogy a szex az élet egyik legfontosabb örömforrása.
Ezt a zsidó-keresztény kultúrának köszönhetjük, amiben mi is élünk, hiszen a Biblia is megmondja, hogy bűnben fogant minden ember, ezzel itélve sok-sok millió embert évszázadok óta boldogtalanságra, bűntudatra, stb. A testhez tabuk tapadtak, és ezek a tabuk a mai napig élnek.
De térjünk vissza a csipkekesztyűre.
Az erkölcsös feleségnek házastársi kötelessége volt az urának örömet szerezni (mert neki nem lehetett öröme a szexben), viszont az erkölcsös feleség undorodott a szextől, meg csipkekesztyűt is hordott.
Most egy pillanatra álljunk meg, és képzeljük el, milyen lehet csipkekesztyűben verni a faszt, és immár ne csodálkozhatunk azon, hogy a férj onnantól nem nyaggatta hites feleségét, hogy az teljesítse házastársi kötelességét, hanem inkább olyan nők után nézett, akik ápolt kézzel nyúltak a szerszámához, és kiélvezve az Isten vagy a természet – nézőpont kérdése – adta lehetőségeket akár örömmel végezték azt, amit a nejük csak ímmel-ámmal.

Ezek a szép lelkű úrinők a mai napig köztünk élnek. Kesztyűt ugyan már nem hordanak, és remélhetőleg a szexhez is másképp állnak, de a szex, a testiség a mai napig tabu számukra.
Ahogy a csúnya szavak is.
Nem azt mondom, hogy minden második szavad legyen az, hogy “kurva”, de ezek a szavak részei a magyar nyelv szótárának, és funkciójuk van. Vannak helyzetek, amikor csak ezeket lehet használni.
Másrészt ne gondolja már senki, hogy egy gyerek nem ismer csúnya szavakat akkor, amikor már olvasni tud.

A nevelés pedig azt jelenti, hogy felkészítem a gyereket a nagybetűs életre, ahol lesz bizony pina, lesz fasz, és bizony lesz jó sok szar is.

A naptár meg azért készült, hogy neked az év minden napján jó kedved legyen. Nem kötelező megvásárolni – még!
Majd ha Elnökasszony leszek, az lesz!

Puszi, Erzsi!Erzsi for President