Csak egy kérdés!

0

Hol van ilyenkor a katasztrófavédelem? Vagy had hulljon a férgese?

Ahelyett , hogy Bakondi György távcsővel keresgetné a nemlétező migráncsokat, igazán szánhatna a Katasztrófavédelem némi figyelmet az ország legnagyobb tolvajára, aki ha így folytatja gyilkos is lesz. Mert senki se’ mondja, hogy a Mátrai Erőműből kristálytiszta víz folyik ki!

Mint azt mi is megírtuk, múlt kedden arról számolt be a Heves megyei katasztrófavédelem, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén lévő technológiai víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött , feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt. Emiatt a környéken erős bűz terjengett.

Hétfőn a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó erőműből kiszivárgó belső dokumentumból az is kiderült, az erőmű biztonsági osztályvezetője már november 8-án arról írt, hogy „az elmúlt napokban” több jelzést is kaptak azzal kapcsolatban, hogy a munkavállalóknál egészségügyi problémák jelentkeztek a kéntelenítő technológia vizéből áradó gázok miatt,

„jellemzően a torok nyálkahártyájának és a szem irritációjáról számoltak be. Továbbá a zsebeikben lévő fémek, pénzérmék, láncok elszíneződését tapasztalták.”

Nagy Csaba, a Heves megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek szerdán azt nyilatkozta, a visontai gázképződés nem veszélyes a környező települések lakóira. Elmondta, hogy az Őzse-völgyi tározó és a Bene-patak kapcsán történt lakossági bejelentés óta folyamatosan végeznek méréseket mobillaborok segítségével az erőmű területén és annak környezetében.

Ennek szellemében nyilatkozott csütörtökön Gulyás Gergely is, aki „rémhírterjesztésnek” minősítette az elmúlt napokban a Bene-patak és Tarna-folyó szennyezettségről szóló állításokat. A miniszter megismételte, az eddigi hatósági mérések rendben vannak, csak a kibocsátás közvetlen helyénél mértek a határértéknél nagyobb gázkibocsátást, de továbbra is állandó és folyamatos a hatósági ellenőrzés.

Azt is hangsúlyozta, hogy a kénhidrogén a levegőben akkor is okozhat bűzhatást, ha koncentrációja nem lépi át az emberi egészségre veszélyt jelentő határértéket.

Gulyás szerint rémhír az is, hogy szennyezett lenne vagy habzana a patak.

„A vízmintavételi eredmények a vízügyi hatóságnál rendelkezésre állnak, ezeket folyamatosan, napi rendszerességgel mérik, a környezetvédelmi hatóság rendelkezésére álló adatok alapján a vízfolyáson habzás, halpusztulás sehol nem tapasztalható” – mondta.

Forrás:https://merce.hu/2019/11/21/gulyas-gergely-szerint-nem-habzik-a-matrai-eromu-melletti-patak-pedig-tegnapi-ottjartunkkor-habzott/