Csák János leendő miniszter: Köldökzsinór és kocsonyafesztivál

A fideszes Dunai Mónika felszólalásában azt ajánlotta az ellenzéki képviselőknek, tanulmányozzák Csák korábbi beadványait, tanulmányait, majd hozzátette, „a kultúra olyan, mint egy köldökzsinór”. A fideszes Csöbör Katalin több bizottságban is benne van, szerdán már ott volt Varga Judit európai ügyes meghallgatásán is. Csák meghallgatásán most azt mondta, az is egyfajta kultúra, amikor a gyerekek felállnak az osztályteremben, majd arról kérdezte Csákot, milyen támogatások várhatók a kulturális élet területén? Példaként hozta fel a miskolci kocsonyafesztivált. „A hárfákat zengessük. Igyekszünk”, válaszolta Csöbörnek Csák.

A fideszes Simon Róbert Balázs szerint Csák „csapata kiváló”, majd a múzeumokról, a szakképző iskolák technikai fejlesztéséről és a felsőoktatásra vonatkozó elképzeléseiről kérdezte Csákot. A fideszes Vinnei Győző szintén a szakképzésekről kérdezte Csákot, a fideszes Demeter Zoltán arról kérdezte, Csák milyen intézkedésekkel tudja majd segíteni a határon túli magyarokat, a fideszes Kállai Mária pedig azt mondta, Simon Róbert Balázs tulajdonképpen már mindent megkérdezett, amire ő gondolt.

Csák az utóbbi fideszes kérdésekre úgy válaszolt, jelenleg Magyarország költ GDP-arányosan a legtöbbet a kultúrára Európában, ez pedig azt mutatja, a kormánynak fontos ez a terület. Ő pedig arra fog törekedni, hogy amilyen intézmények eddig felépültek, azok megteljenek programokkal. „Arra fogok törekedni, legyen egy térképünk arról, összesen mennyi pénz megy kultúrára”, mondta Csák, aki szerint a magyar társadalom úgy néz ki, mint egy szilva, fölül van az elit, alul a halmozottan hátrányosak, középen a középosztály, az ő célja pedig egy alulról nyitott középosztály. A szakképzésekről azt mondta, eddig is órási léptekben haladt a terület előre, de a célja, hogy sokkal több felnőtt vegyen részt a szakképzésben. „Az én sikerem az lesz, ha az én kollégáim sikeresek lesznek”, mondta Csák, aki szerint még ez sem elég, mert bajnokokat kell termelniük.

A meghallgatás végén a bizottság többsége támogatta Csák miniszteri kinevezését.