Csapásmérő NATO-egységektől tart a belarusz vezérkar

Gyakorlatilag új válsághelyzetté fajulnak a katonai-politikai körülmények Belarusz számára Oroszország és a Nyugat szembenállása közepette – közölte csütörtökön a belarusz vezérkar helyettes vezetője.

Ruszlan Koszigin szerint „a jelen körülmények között az Egyesült Államok és szövetségesei maximálisan igyekeznek fokozni az Oroszország és Fehéroroszország számára szinte minden létfontosságú kérdés tekintetében az orosz- és fehérorosz-ellenes büntetőintézkedéseket”.

Koszigin hangsúlyozta:

 

ebbe minden beletartozik „a durva politikai és gazdasági zsarolástól a napjainkban párját ritkító információs nyomásgyakorláson át egészen a katonai erővel történő közvetlen fenyegetésekig”.

 

Hozzátette: a belarusz határ mentén a migrációs válságra hivatkozva a biztonsági erők több mint 19 ezer tagját vonták össze, akik közül 11 ezren katonák.

A keleti fenyegetés mítoszának sulykolása, a nyugati országok militarizálódása, valamint a fegyverkezési verseny, ezek napjaink tényei

– hangoztatta.

 

Hozzátette: „ennek alapján a kollektív Nyugat jelentősen növelte a katonai egységek létszámát Kelet- és Délkelet-Európában”.

Mindemellett az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának állítólagos megerősítésére szánt eszközök jelentős részét az Egyesült Államok kontinentális részéről dobták át. A kontingens jelenleg 37 500 főt tesz ki, ebből Lengyelországban és a balti államok területén 24 500 külföldi katona állomásozik

– tette hozzá.

 

Koszigin arról is beszélt, hogy az Oroszország és Belarusz határain összevont NATO-erőkből akár csapásmérő egységeket is létrehozhatnak későbbi bevetésre.