Cseh Katalin: 3 hónap alatt megbukott a kormány klímavédelmi “akcióterve”

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselőjének felhívása.

0

3️⃣ hónap alatt megbukott a kormány klímavédelmi “akcióterve”

🤦‍♀️ Februárban Orbán Viktor nagy csinnadrattával jelentette be a kormány 8 pontos klíma- és természetvédelmi akciótervét. Mára világossá vált: a terv három hónap alatt megbukott.

📄 A terv egyik központi eleme lett volna az egyszer használatos műanyagok betiltása. Ezt a héten vonta vissza a kormány. Egy másik pont a vizek “megvédéséről” és szennyezésmentesítéséről szólt volna. Ám alig egy hónapja hivatalosan kimondták, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Viresol kft. gabonafeldolgozója a felelős az Őzse-völgyi patak és víztározó súlyos szennyezéséért. Semmi nem történt a tervben ígért illegális hulladéklerakó-felszámolása érdekében: a baranyai Garén például a helyzet pontosan ugyanolyan, mint évek óta. Nem hallani a Zöld Államkötvényekről se, és ahhoz képest, hogy a koncepció “Zöld Buszokat” irányoz elő, a kormány a járvány idején a parkolást tette ingyenessé.

👀 A kormány láthatóan abban bízik, hogy az európai zöldfordulat keretében tett ígéreteit a járványra hivatkozva elsunnyoghatja. Az agrágminiszter ezt szinte be is ismerte, amikor egy mai interjúban arról beszélt, hogy a Green Deal-el kapcsolatos európai javaslatok elhalasztását várta volna.

💶 A Mátrai Erőmű korszerűsítése ugyanis egy uniós projekt részeként, uniós forrásokból történhet. Emlékezzünk erre, amikor a kormány saját magát dicséri majd az erőmű sikeres átalakításáért. Szerencsére az Európai Parlamentben én vagyok a méltányos átállást támogató alap részletes kidolgozásának egyik felelőse, így erre személyesen is emlékeztetni fogom majd a nyilvánosságot.

✍️ Addig is Te is tehetsz azért, hogy a kormányt rákényszerítsük a józan ész, a környezetvédelmi szempontok és az európai normák betartására. A Momentum petíciót indított az egyszer használatos műanyagok betiltásáért. Minél többen írjuk ezt alá, annál világosabban üzenhetjük: a járvány után nem kevesebb, hanem több erőfeszítést kell környezetünk védelmére fordítanunk.

Írd alá Te is!

Momentum hivatalos oldalán.

 

3️⃣ hónap alatt megbukott a kormány klímavédelmi “akcióterve” 🤦‍♀️ Februárban Orbán Viktor nagy csinnadrattával…

Posted by Cseh Katalin on Friday, May 22, 2020