Cseh Katalin: A kormány nem védte meg a munkahelyeket!

A kormány nem védte meg a munkahelyeket!

Orbán Viktor csak a levegőbe beszélt, amikor a koronavírus-járvány első hullámakor azt mondta, annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretesz. Akkor sem mondott igazat, amikor azt mondta áprilisban, hogy három hónap múlva mindenkinek lesz munkája.

Ugyanis a számok világosan cáfolják a miniszterelnököt.

Magyarországé az EU második, illetve a régió legnagyobb visszaesése a foglalkoztatottak számában a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest:

❗️ – 5,6 százalék.

Az EU-ban csak Spanyolország van mögöttünk, (–7,6 százalék), de a régióban messze a magyar visszaesés a legnagyobb.

A foglalkoztatottak számának ilyen drasztikus visszaesése a kormány hibája, a negatív hatásait azonban mindannyian érezzük. A járvány második hullámának idején nem ismételheti meg Orbán a korábbi kudarcos politikáját.

Az unió egyik legmélyebb munkaerőpiaci válságának az az elsődleges oka, hogy míg szerte Európában bérkiegészítő programokkal, a családoknak nyújtott pénzbeli segítséggel küzdenek a válság ellen, addig Magyarországon a kormány eddig sem nyújtott, és továbbra sem hajlandó hatható támogatást nyújtani azoknak a családoknak, akiknek csökkent a jövedelme. Így pedig több százezer munkanélküli semmilyen ellátást nem kap az államtól.

❗️A második hullám gazdasági hatásainak kivédésére azonban nem úgy kell készülni, hogy miniszterré nevezik ki Novák Katalint, valódi intézkedésekre van szükség, biztosítani kell az emberek megélhetését.

➡️ Jelentősen ki kell terjeszteni és meg kell hosszabbítani a most lejáró, uniós finanszírozású bérkiegészítő programot.
➡️ Háromról hat hónapra kell emelni a munkakeresési támogatás időtartamát.
➡️ Duplájára kell emelni a családi pótlékot.