Cseh Katalin: Orbán tusványosi beszéde teljes diplomáciai csőd!

Orbán Viktor rasszista kirohanása Tusnádfürdőn nemcsak morálisan vállalhatatlan, hanem súlyos diplomáciai hiba, ami sérti a magyarok érdekeit.
Orbánnak egyetlen beszédben sikerült minden fontos európai partnerünket vérig sértenie, miközben egy megélhetési válság közepén vagyunk, a szomszédunkban háború dúl, és soha nem volt még nagyobb szükségünk Európa segítségére és védelmére.
Súlyos tévedésben van az, aki azt gondolja, az európai politikában következmények nélkül lehet fajelméleti fejtegetésekbe bocsátkozni, német gáz know-howról viccelődni, nyugat-európai országokat azzal sértegetni, hogy
“nem nemzetek többé,” Dél-Európa gazdasági problémáit pedig annyival elintézni, hogy “nem képesek kultúrát váltani.”
Minden ilyen mondat egy-egy hidat rombol le, és nehezíti a magyar érdekérvényesítést.
A magyar diplomáciának most éppen minden erejével azon kellene dolgoznia, hogy megszülessen végre az egyezség az Európai Unióval, és hozzájussunk a több milliárd forintnyi forráshoz, ami enyhítené a megélhetési válságot és a forintválságot.
De tartok tőle, semmit nem ér Navracsics Tibor és Varga Judit sárm-offenzívája, miközben a legolvasottabb német lap, a Bild, (teljesen jogosan) címlapon háborog Orbán
“undorító holokausztviccén.”
A minimum az lenne, hogy a miniszterelnök bocsánatot kér a partnereinktől a válogatott sértésekért.

 

kép. Momentum