Cseh Katalin: Újabb európai szervezetben vallhat kudarcot a Fidesz

Jó hír, hogy Magyarország május 21-től veszi át fél évre az Európa Tanács elnökségét. Ezt bejelentő videójában Szijjártó Péter arról beszél, hogy a magyar elnökség lehetőséget biztosíthat majd az “elhibázott brüsszeli döntések” kijavítására.

 

Tekintsünk el most egy pillanatra attól, hogy a két intézménynek semmi köze egymáshoz. Szijjártó igazi célja az, hogy az EU intézményeiben, így az Európai Parlamentben a Fideszt ért sorozatos kudarcok után a magyar kormány végre befolyása alá hajthasson egy fontos európai szervezetet. Előre szólok: nem fog menni.

 

Ugyanis közvetlenül Szijjártó zavaros eszmefuttatása után Dunja Mijatovic, az Európai Tanács emberi jogi biztosa arról számolt be, hogy Magyarországon aggasztó a média- és véleménynyilvánítás szabadságának helyzete. A jelentés kitér az állami propagandagépezet szégyenteljes működésére is, ideértve a kritikus újságírók megbélyegzését, vagy az állami hirdetések politikai lojalitás alapján történő kiosztását.

 

A kormány tehát már azelőtt kijózanító pofonba szaladt bele, mielőtt megkezdhette volna az Európa Tanács elnökségét. Persze ezt csak maguknak köszönhetik, hiszen egyedül a Fidesz miatt ennyire lesújtó a szervezet véleménye a magyar helyzetről. De mi is az az Európa Tanács? Sokszor összekeverik az Európai Tanáccsal, ám míg utóbbi az EU egyik intézménye, addig az Európa Tanács egy lazább kormányok közötti együttműködést biztosító, strasbourgi székhelyű regionális nemzetközi szervezet, amelyhez például az Emberi Jogok Európai Bírósága vagy az alkotmányozási tanácsadást végző Velencei Bizottság is tartozik.

 

Ahelyett tehát, hogy egy fontos szervezet elnöki szerepében Magyarország nemzetközi pozíciójának javítására törekedne a kormány, már előre bejelentik, hogy azt elfideszesítve inkább az EU-ellenes hadjáratukra fogják használni a felhatalmazásukat. Teljes tévút, egyben pedig súlyos aránytévesztés ez a fajta külpolitika, aminek minden magyar állampolgár közösen fizeti meg az árát.