Cseh miniszterelnök: Ha nem állítják meg, Putyin hadserege hamarosan a német határon terem

A Polgári Demokrata Párt (ODS) vezetője kiemelte, hazája elsőként, már az Oroszország által indított háború előtt küldött fegyvereket Ukrajnába, és az „orosz agresszió” kezdete után az elsők között volt, amely nehézfegyvereket is szállított az ukrán hadseregnek.

A visegrádi négyek (V4) országcsoportba tartozó EU-tagállam miniszterelnöke kifejtette:

küldtünk rakétákat, páncélosokat, mindent, amit csak tudtunk, mert megértettünk valami döntő fontosságút, mégpedig azt, hogy Ukrajna nemcsak a saját népének szabadságáért és túléléséért küzd, hanem a csehek életéért és szabadságáért is.

Hozzátette:

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem állítják meg Ukrajnában, a hadserege végül a határainkon terem, először talán a balti államokban, de hamarosan Csehországban is, aztán pedig a német határon.

Kiemelte, hogy „Putyin Európa ellen folytat háborút”, méghozzá „már évek óta”. Háborúja „hibrid”, amelyet dezinformációval, kibertámadásokkal, újra és újra hadserege bevetésével folytat.

FIALA SZERINT AZ OROSZ ELNÖK NYÍLTAN EL IS MONDTA, MI A CÉLJA. EGY MÁSIK EURÓPÁT AKAR,

olyat, mint az 1990-es években, vagyis vissza akarja hozni a NATO-, és az EU-bővítés előtti Európát, amelyben „Oroszország uralja mindazt, amelyet egykor a Szovjetunió”.

(MTI)