Csehország: Nem kell félnünk az oroszoktól!

Jakub Kulhánek új cseh külügyminiszter az Oroszország és Csehország között fennálló mély diplomáciai konfliktus közepette arra bíztatta a partner államokat, hogy közösen lépjenek fel Moszkva NATO-val és az EU-val szembeni „oszd meg és uralkodj” politikájával szemben. Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország Csehországot a nem barátságos államok listájára tette, Kulhánek kifejtette: ennek természetesen nem örül, de ez Moszkvára, és nem Prágára vet rossz fényt, és Oroszországnak lesz majd káros.

A Süddeutsche Zeitung idézi a cseh külügy vezetőjét, aki szerint országa nagyon sok támogatást kapott a konfliktusban, és számára a fő kérdés, hogy az EU kitart Prága mellett. Nem tekinti problémának, hogy nem minden partner állam utasított ki orosz diplomatákat. Elmondta: a NATO-tagállamok prágai nagyköveteit bizalmasan tájékoztatta arról, hogy a cseh hatóságok mit derítettek ki a robbanásról, és senki nem kételkedett az adatokban.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e határozottabban fellépni az ügyben Moszkva ellen, Kulhánek leszögezte: a kérdést pragmatikusan kell megközelíteni. A gazdasági, vagy a leszerelési kérdésekről tárgyalni kell Oroszországgal. Ugyanakkor azonban Moszkva a konfliktust keresi, és éket akar verni a NATO-ba és az EU-ba az „oszd meg és uralkodj” elv alapján.


A miniszter úgy vélekedett: egyebek mellett a csehországi robbantás ügyében is bebizonyosodott, hogy az unió képes közös hangon szólni, és „ha ezt megőrizzük, nincs miért félnünk Oroszországtól”. Az Északi Áramlat II. gázvezetékről kifejtette: a projekt nem teszi boldoggá, geopolitikai implikációi vannak, és érinti a közép-európai államok energia-politikai érdekeit.

 

„Ugyanakkor látom a realitásokat, és ezen belül azt, hogy mennyire előrehaladott állapotban van az építkezés. Fontos, hogy ha elkészül, ne lehessen Oroszország hatalmi eszköze”.

 

Végül az újságíró a közel-keleti nyilatkozattal szembeni magyar vétót felhozva, azt kérdezte: nem kellene-e az EU-nak áttérni a többségi döntésekre a konszenzus helyett. Kulhánek szerint a vita igen bonyolult volt, és nem csak Magyarországnak volt eltérő véleménye.

 

„Ami pedig a többségi döntéseket illeti: még nem jött el az idejük. A jövőre nézve el tudom képzelni, de egyelőre a külpolitika azoknak a kompetenciáknak az egyike, amelyeket a nemzeti kormányok nem fognak feladni. Az EU nem nemzetállam. Természetes, hogy a vélemények eltérnek. Ez nem tragédia, mert a nagy kérdésekben egyek vagyunk”

 

– mondta az új cseh külügyminiszter.