Csehország után Szlovákia is pofán vágta Putyint!

Csehország további orosz diplomatákat utasít ki Prágából, miután Oroszország nem teljesítette Prága azon követelését, hogy csütörtök délig engedélyezze a Moszkvából korábban kiutasított cseh diplomaták visszatérését munkahelyükre.

 

„A Prágában dolgozó orosz diplomaták számát hozzáigazítjuk a jelenleg Moszkvában dolgozó cseh diplomaták számához”

 

– közölte Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter csütörtökön délután Prágában, sajtóértekezleten.

Kulhánek szerint a cseh döntés azonnal érvényes, és az orosz félnek május végéig kellene hazarendelnie a Prágában dolgozó diplomatáit.

A cseh sajtó szerint a hétvégi kölcsönös kiutasítások után Prágának öt diplomatája van Moszkvában, míg Prágában mintegy hatvan orosz diplomata dolgozik.

Hét napon belül be kell fejeznie tevékenységét három, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának, és el kell hagyniuk az országot – jelentette be Eduard Heger szlovák miniszterelnök Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján, csütörtökön – számolt be róla a szlovák Körkép és az orosz TASS hírügynökség.

A sajtótájékoztatón részt vett Ivan Korcok külügyminiszter és Jaroslav Nad védelmi miniszter is.

A kormányfő a lépést a „geopolitikai helyzettel” és a „csehországi történésekkel” indokolta.

 

„A geopolitikai térségünkben fennálló helyzetre és az aktuális csehországi történésekre (…) való tekintettel, továbbá a szövetséges országok szolgálataival együttműködő hírszerzői forrásaink információinak alapos kiértékelése után szeretném bejelenteni, hogy hét napon belül három, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának be kell fejeznie tevékenységét, és el kell hagynia az országot”

 

– szögezte le Eduard Heger közleményében.

A miniszterelnök egyúttal ismételten szolidaritását fejezte ki Csehországgal, amelyet teljes támogatásáról biztosított.

A közlemény szerint hangsúlyozta: a szlovák kormány prioritása, hogy garantálják az ország és lakosai védelmét. Hozzáfűzte: ehhez hozzátartozik a biztonsági kockázatok kiértékelése is annak érdekében, hogy a Szlovákiában működő diplomáciai missziók a szlovák törvényekkel és a nemzetközi megállapodásokkal összhangban tevékenykedjenek.

A közleményben a miniszterelnök megerősítette, hogy Szlovákia érdekelt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok építésében, oly módon, hogy azok alapja a kölcsönös tisztelet legyen.

 

 

 

(MTI)