Csődöt mondott a kormány oltási programja!

A kormány július végén jelentette be, hogy oltási akciót hirdet: augusztus 1-jétől háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott hatvan év felettieket.

A Telex egy birtokába jutott körlevél alapján arról is írt, hogy a kormányhivatal tételes elszámolást vár a háziorvosoktól, minden pénteken délig kötelesek jelenteni, hogy hány idős embert kerestek fel, hányat győztek meg és oltottak be.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatbázisát használva a 24.hu megnézte, a szervezett akció hozott-e szemmel látható eredményt.

Röviden: nem.

A hatvan év felettiek oltása a tavasz végéig egész nagy fordulatszámon pörgött: múlt vasárnappal bezárólag a bő kétmillió oltást kapó 96 százaléka május 30-ig jutott vakcinához.

Az utána következő kilenc hétben, az oltási akció indulásáig újabb szűk 60 ezer ember kérte ebből a korcsoportból a vakcinát (hetente átlagosan 6300-an), az azóta eltelt öt hétben viszont, amikor már személyesen keresték fel az oltatlanokat, csupán 21 ezren (hetente átlagosan bő négyezren). Vagyis ez a szám még csökkent is.

 

 

Forrás: 24.hu