Csúnyán lebuktatták majd leégették Orbán Viktort nyilvánosan

Orbán tulajdonképpen miért szavazta meg az Oroszországgal szembeni szankciókat?

– tette fel a kérdést az ellenzéki EP-képviselő.

A miniszterelnök hétfői beszédében már szankciós inflációról beszélt – úgy, hogy minden szankciót megszavazott, amely napirendre került.

 

„Az elmúlt napok eseményei és kormányzati megnyilatkozásai ismeretében kérem, hogy az alábbi kérdésre adjon érdemi és megnyugtató magyarázatot: milyen megfontolásból szavazta meg Ön, illetve kormánya képviselője az Oroszországgal szemben eddig érvénybe léptetett összes európai szankciót?”

 

– tette fel a kérdést Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerdán.

 

A szocialista képviselő kérdése nem véletlen: az Orbán-kormány kommunikációja az utóbbi hetekben-hónapokban szinte kizárólag arra épült, hogy – annak ellenére, hogy az Európai Bizottsággal folyamatosan egyeztetnek az uniós pénzekért – a szankciós politikát ekézték.

Ennek kicsúcsosodása az őszi ülésszak első napján Orbán Viktor beszéde volt, amiben háborús infláció helyett már szankciós inflációról beszélt, és azt hangoztatta, hogy ha feloldanák az Oroszország elleni szankciókat, akkor jelentősen enyhülne a válság.

A miniszterelnök nyakatekert logikája szerint törpe vetett ki óriásra szankciót.

Orbán azonban minden napirendre került szankciót megszavazott – más kérdés, hogy vannak olyan, energiahordozókra vonatkozó szankciós tervek, amikkel kapcsolatban meg nem győzte hangoztatni, hogy nem engedi, hogy napirendre vegyék azokat.