Dávid Ferenc: “A szó veszélyes fegyver!”

0

Kínomban átnéztem az „ny” betűre végződő szavak listáját, amelyből 1.463 van a magyar nyelvben. A hárombetűs íny szóval kezdődik a lista és a huszonkét karakteres hadifogoly-szállítmány kifejezéssel zárul a gyűjtemény. A másik 1.461 szó azt igazolja, hogy anyanyelvünk csodálatos: az „ny” végűekkel szinte mindent le, illetve körül lehet írni. Vannak csodaszépek: erény, remény, pásztorköltemény és fellelhetők a rossz képzetet ébresztők: genny, szenny, önkény.  És persze az élővilágot se hanyagoljuk el, hiszen más jut eszünkbe a csalogányról, és más a csótányról. És vannak „ny” véggel barátságos és utálatos emlősök is, a legkülönfélébb fajtájúak. Mit tehetnénk „rágcsáló” ügyben?

  1. Ha köztársasági elnök lennék, akkor kiállnék az Elnöki Palota erkélyére és felhívnám minden magyar állampolgár figyelmét arra, hogy anyanyelvünk gazdag tárháza nem lehet eszköze embertársaink ócsárlásának.
  2. Ha egyházi vezető lennék, azonnal felmennék a szószékre, és önmérsékletre inteném a híveket. A keresztény (és máshitű) embereknek megvilágítanám a választékos beszéd szükségességét, fontosságát.
  3. Az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatójaként sem maradhatnék néma, és a nyelv professzionális őreként adnám elő figyelmeztető mondataimat. A trágár és differenciálatlan szóhasználat nem megengedett a közbeszédben sem.
  4. A Rektori Konferencia és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökeként szólnék a katedrán állókhoz és az iskolapadban ülőkhöz. A tanárok nyelvhasználata a diákok stílusát alapvetően befolyásolja.
  5. Ha politikus (akár ellenzéki, akár kormánypárti) lennék, akkor most nagyon elszégyellném magam, és összezárt ajakkal „beszédesen” hallgatnék.

 „A magyar nyelv olyan, mint a terméskő, egyetlen egész, melyen az idő vihara még karcolást sem ejtett. Nem egy naptár, mely az évek változásához igazodik. Nem támaszkodik másra, nem vesz kölcsön semmit, nem kufárkodik, nem fogad el semmit senkitől, és nem is ad másnak semmit. Ez a nyelv a legrégebbi és legdicsőségesebb emlékmű, mely egy nemzet szuverenitását és szellemi függetlenségét hirdeti.” (Sir John Bowring (1792 – 1872) – utazó, diplomata, műfordító.

Ezt a nyelvet választott képviselőink és kinevezett vezetőink naponta becstelenítik meg. Vajon mit gondolna, és mit írna a derék angol filológus a XXI. századi magyar közbeszéd színvonaláról?

Forrás: Hírklikk
Szerző: Dr. Dávid Ferenc