Demeter Márta: Ezek össze-vissza hazudnak, miközben az onkológia nem végez szűréseket

1 kérdés, 3 (lehetséges) válasz a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatok leállításával kapcsolatban
1. Rétvári Bence államtitkár hazudott múlt pénteken arról, hogy folynak a szűrővizsgálatok, és valójában tudta, hogy azokat leállították.
2. Rétvári Bencének fogalma sem volt arról, hogy Kásler Miklós éppen leállítja az onkológiai szűrővizsgálatokat, így az államtitkár szerepe vet fel kérdéseket.
3. Akkor bajban van a magyar egészségügy, hogy egy napra sem tudnak előre tervezni a kormány tagjai.
Bármelyik is a válasz, az világosan látszik, hogy a Kásler Miklós vezette gigatárca teljesen alkalmatlan arra, hogy ellássa a feladatát, és megvédje a magyar embereket a koronavírus-járványtól, illetve hogy biztosítsa az egyéb betegségben szenvedők egészségügyi ellátását.

 

Előzmények:

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai Kormányinfón megerősítette, hogy valóban felfüggesztették az onkológiai szűrővizsgálatokat, hozzátéve, hogy azért olyan egészségügyi kezelések esetében nem így jártak el, amelyek az életben maradáshoz feltétlenül szükségesek.

Ez annak a tükrében fontos, hogy tegnap kiderült, Kásler Miklós a múlt hét végén miniszteri utasítással felfüggesztette a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatokat. A 444 értesülése szerint a humántárca vezetője kórházi adatokra hivatkozott, egyre nő a fertőzöttek, a fertőzésgyanús esetek és a kórházi ellátást igénylő betegek száma.

Egyébként ez a szomorú történet mutatja meg igazán jól, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) milyen káosz uralkodik, és miért is vette el Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés irányítását Kásler Miklóstól, és adta oda a feladatot Pintér Sándor belügyérnek. 

Múlt pénteken, április 9-én ugyanis Rétvári Bence, az EMMI államtitkára még azt válaszolta Demeter Márta és Hohn Krisztina (mindkettő LMP) írásbeli kérdésére, hogy

“a koronavírus járvány második és harmadik hullámában a népegészségügyi szervezett szűrővizsgálatok nem kerültek leállításra, azok jelenleg is folynak”.

Ezek szerint délután 15:35-kor vagy nem tudta Rétvári Bence, hogy mire készül Kásler Miklós, vagy már tudta, hogy leállították a szűréseket, de nem akarta azt nyilvánosan felvállalni, vagy csak blöffölt egyet.

Demeter Márta és Hohn Krisztina egyébként ma elfogadhatatlannak nevezte a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatok felfüggesztését.

Az LMP-s politikusok szerint pontosan Kásler Miklós az, aki tudja milyen következménnyel jár, ha egy onkológiai diagnózis megkésve érkezik, ha a terápiás folyamatok, eljárások nem történnek meg időben.

“A koronavírus-járvány épp elég áldozatot szed, ezért a kormánynak kötelessége jövőbetekintő, hosszútávú intézkedéseket is hozni a magyar emberek egészségi állapotát tekintve. Különösen egy olyan helyzetben, amikor a járvány következtében évekkel csökkenhet a lakosság körében az átlagéletkor, a szövődmények számtalan egészségkárosodást okoznak”

– írta az LMP-s országgyűlési képviselő.