Demeter Márta nyakon csípte a rongyrázó, helikopterező Szijjártót!

0

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eddig tizenkét alkalommal vette igénybe a magyar rendőrség helikopterét különféle utazásaihoz, beleértve azt az idén nyári nyergesújfalui húszperces repülést is, amely felhívta a figyelmet az ilyen útjaira – derítette ki Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő. A politikus a blogján közzétett videó mellett, közérdekű adatigénylését és az arra kapott választ is nyilvánosságra hozta. Szijjártó nem csak Magyarországon belül repkedett rendőrségi helikopterrel. Pedig egy gázturbinás helikopteres út piaci áron 300 ezer forintba kerül óránként.

Az idén július 12-én Szijjártó Péter azért volt kénytelen rendőrségi helikopterrel ellátogatni egy nyergesújfalui céges alapkőletételi ünnepségre, mert összesen húsz perce volt arra, hogy eljusson oda Budapestről, ahol előtte a kínai külügyminiszterrel tárgyalt – adott választ még nyáron Menczer Tamás szóvivő az Indexnek arra a kérdésére, miért kellett helikoptereznie a miniszternek. Demeter Márta szerint ezzel azért van némi probléma.

Minimum az, hogy 11 nappal a tényleges repülés előtt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium már kérte a rendőrségi helikopter igénybe vételét.

Menczer egyébként nem is nagyon értette a kutakodást, hiszen – mint az arra adott válaszában közölte –, Szijjártó minden alkalommal így tesz, amikor a közfeladatainak ellátása ezt igényli.

Demeter ezen eléggé felháborodott, s közérdekű adatigényléssel fordult az országos rendőrfőkapitányhoz, hogy megtudja, 2014 óta Szijjártó hányszor vette igénybe a rendőrség helikopterét. Mint a válaszból kiderült: összesen 12 alkalommal. A repülések között nem csak belföldi úticélúak voltak, megjárta már rendőrségi helikopterrel a többi között Belgrádot, Szabadkát, Beregszászt, Topolyát és Beregsurányt is.

Az útjait rendre programjainak sűrűségeivel, az egymást követő tárgyalások, megjelenések közti rövid idővel igyekeznek magyarázni.

„A KKM-ben összesen hat államtitkár, 11 helyettes államtitkár dolgozik, jogosan merül tehát fel a kérdés: egy ilyen apparátus hogyhogy nem képes úgy megszervezni a miniszter találkozóit, hogy ne kelljen az adófizetők pénzén, rendőrségi helikopteren utazni?”

– teszi fel a kérdést Demeter Márta, aki úgy véli:

“bár a kormány szerint teljesen természetes, hogy helikopterrel és repülőgépekkel utazgatnak a tagok, de ezt „mifelénk csak úgy hívják, hogy rongyrázás”.

Helikopter

RONGYRÁZÁS! – Szijjártó Péter 2019. július 12-én helikopterrel utazott Budapestről egy onnan alig 60 kilométerre lévő magyarországi programjára. A minisztérium közlése szerint “a kínai külügyminiszterrel zajló tárgyalás után 20 perc alatt kell odaérnie Nyergesújfalura”. De valahogy nem sikerült úgy szervezniük a miniszteri programokat, hogy az ne kerüljön még a szokványosnál is több pénzébe a magyar adófizetőknek. Azt csak külön kérdésre és adatigénylés alapján sikerült kideríteni, hogy a miniszter rendőrségi helikopterrel utazott, hogy a gépet mikor igényelte a minisztérium a rendőrségtől, és hogy Szijjártó Péter hányszor és hova utazott így. Mindez a videóból kiderül!A közérdekű információk az eddigi utazásokról itt érhetőek el:https://demetermarta.hu/dm-rongyrazas/

Gepostet von Demeter Márta am Montag, 16. Dezember 2019