Demokratikus Koalíció: Legyen ingyenes az alapvető áram-, víz- és gázszolgáltatás!

0

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: a kormányzati rezsicsökkentés évek óta nem tesz különbséget a gazdagok és a kevésbé tehetősek között.

 

“Ma egy liter víz nagyjából mindenkinek ugyanannyiba kerül, függetlenül attól, hogy egy levesbe megy vagy egy úszómedencébe. 1 kilowatt óra áram mindenkinek ugyanannyiba kerül, függetlenül attól, hogy egy izzót működtet vagy egy házi szoláriumot. És ez igaz ugyanígy a gázra is: a nagyfogyasztók, a gazdagok ezért akár tízezreket is spórolhatnak, miközben ezt valójában a kevésbé tehetősekkel és a szegényekkel fizetteti meg a kormány.”

– sorolta a frakcióvezető-helyettes.

 

Arató Gergely közölte: a Demokratikus Koalíció a jövő évi költségvetéshez is beadja a közműminimumról szóló javaslatát.

 

“Azt akarjuk, hogy legyen ingyenes az alapvető víz-, gáz- és áramfogyasztás, az ingyenes határ felett pedig az árak sávosan emelkedjenek! Minél többet fogyaszt valaki, annál magasabb áron tehesse ezt, mert ezzel nem csak a nagyfogyasztók fizetnék a legtöbbet, hanem egyben ösztönöznénk a takarékoskodást, a klímatudatosságot is. Lehet, hogy Orbán Viktor gyáva ahhoz, hogy a milliárdos rokonaival és barátaival többet fizettessen a rezsiért, de mi nem vagyunk azok, ezért ezt beadtuk költségvetési módosítóként. Nem annak kell kedvezményeket adni, aki az úszómedencéjét tölti fel vízzel, hanem annak, akinek minden hónapban gondot jelent a számlák fizetése. Ezzel csak a gyáva kormányunk nem mer szembenézni.”

– jelentette ki a politikus.

 

Arató Gergely hangsúlyozta, a jelenlegi rendszerrel nem csak az a baj, hogy igazságtalan és sokkal nagyobb kedvezményt tesz lehetővé a gazdagoknak, mint bárki másnak.

 

“Az is baj, hogy egyáltalán nem ösztönöz takarékoskodásra. Az a fideszes milliárdos, aki két úszómedencét tölt fel vízzel, kétszer annyi pénzt kap kedvezményként a rezsiből, mint az, akinek csak egy medencéje van. Ez gyakorlatilag a nagyfogyasztás állami bátorítása, hiszen az kapja a legnagyobb kedvezményt, aki soha nem kapcsolja le a villanyt, folyamatosan folyatja a vízet és lehetne még sorolni. Ezt éppen fordítva kellene.”

– tette hozzá zárásként a frakcióvezető-helyettes.