Demokratikus Koalíció: Orbán bűncselekményt követett el!

0

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, számoljon el azzal, hogy valóban járt-e a Smokvica nevű horvát szigeten, ami a horvát lapok szerint Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának lehet a tulajdona.

A DK frakciószóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a helyi lapok információi szerint Orbán Viktor egy fekete helikopterrel érkezett nyaralni a szigetre. Ha így történt, akkor a miniszterelnöknek fizetnie kellett volna a szolgáltatásokért, mind a helikopterútért, mind a nyaralásért, mert ha nem tette, akkor azok ajándéknak minősülnek – hangsúlyozta Gréczy Zsolt.

Az országgyűlési törvény világosan kimondja, hogy egyetlen országgyűlési képviselő, még a miniszterelnök sem fogadhat el olyan ajándékot, ami meghaladja egyhavi képviselői tiszteletdíja összegét

– emlékeztetett.

Ez jelenleg nem egészen 700 ezer forint, amit egy magánszigeten történő nyaralás és helikopterezés ára biztosan meghalad – emelte ki a politikus.

 

Gréczy Zsolt szerint ha

a kormányfő valóban a szigeten járt és nem fizetett a szolgáltatásokért, akkor ezzel megsértette az országgyűlési törvényt.

Kérdést kapott arról, hogyan értékeli, hogy több ellenzéki politikus, például a jobbikos Janiczak Dávid, ózdi polgármesterjelölt sem a saját pártja, hanem helyi civil szervezetek jelöltjeként indul az önkormányzati választáson.

Gréczy Zsolt azt felelte, hogy azokon a településeken, ahol több párt közös jelöltjeként indulnak az ellenzéki politikusok, létrehozhattak közös civil szervezeteket, de emellett a pártlogók is megjelenhetnek a plakátokon. A Fidesz esetében is sok helyen eltűnt a logó, ami azért furcsa, mert “elvileg itt minden fantasztikus ebben az országban” és a polgármesterjelöltjeiknek büszkén kellene vállalniuk, hogy a Fidesz tagjai vagy támogatottjai – tette hozzá.

Szerinte az, hogy sok helyen megszűnt, vagy “hangyabokányira töpörödött” a Fidesz-logó, azt jelzi, sok településen érzik, hogy megtörténhet a váltás.

Forrás: MTI