Devizahiteles kárpótlási törvényt ígér a DK miniszterelnök-jelöltje Dobrev Klára

Devizahiteles kárpótlási törvényt ígér a DK miniszterelnök-jelöltje!
Dobrev Klára azt ígéri, hogy amennyiben a 2022-es választás után ő alakíthat kormányt, akkor megalkotnak egy úgynevezett devizahiteles kárpótlási törvényt.
A Demokratikus Koalíció (DK) ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltje csütörtöki, online sajtótájékoztatóján a részleteket ismertetve bejelentette, hogy bevezetik az adósok “elsétálási jogát”. Ezt azt jelenti, hogy ha a bank a hitelfelvétel időpontjában elegendő fedezetként fogadott el például egy ingatlant, akkor annak elárverezése után a pénzintézet többet már nem követelhet az adósoktól – mondta Dobrev Klára.
Megteremtik az összes devizahitel újraszámolásának törvényi kereteit, ez egyaránt vonatkozik a jelenleg is érvényben lévő és a már visszafizetett hitelekre – közölte az EP-képviselő, hozzátéve, ezért is hívják a tervezett jogszabályt kárpótlási törvénynek.
Amíg az első két pont nem valósul meg, addig felfüggesztik a kilakoltatásokat és a végrehajtásokat – ígérte, hozzátéve, újjáélesztik az állami eszközkezelőt is.
Dobrev Klára az előzményekre utalva úgy fogalmazott: kedden az Európai Bíróság ismét nagyon fontos döntést hozott a devizahitelek “kormányzati forintosításával kapcsolatban”, a kabinet azonban semmit nem tesz annak érdekében, hogy sok százezer magyar családnak könnyebb legyen az élete. A politikus kijelentette, a Fidesz tíz évvel ezelőtt “bűnös árfolyampolitikával (…) gyakorlatilag tönkretett sok százezer magyar embert”, mindezzel párhuzamosan pedig a Magyar Nemzeti Bank profitja az egekbe emelkedett.
(MTI)