Didier Reynders: Magyarországot felszólítom arra, hogy azonnali hatállyal csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!

Konstruktív és őszinte légkörben zajlott Varga Judit és Didier Reynders kedd reggeli brüsszeli megbeszélése – erről az EU igazságügyi biztos számolt be követőinek. A tárgyalás részleteit ismerő uniós források szerint Reynders azt is kérte, hogy Magyarország gondolja újra az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdését.

Még a portugál elnökség alatt továbbléphet a hetes cikkely szerinti eljárás – közölte Didier Reynders uniós biztos a Varga Judittal folytatott találkozója után a Twitteren.

A jogállamiság volt a fő téma

A megbeszélésen főleg a jogállamiságot érintő témákról tárgyaltak. Szóba került az unió éves jogállamisági jelentése, amelynek egyik magyar koordinátorát nemrég Deutsch Tamás fideszes EP-delegációvezető bírálta – írja az Euronews.

A biztos szerint még a jelenlegi portugál uniós elnökség alatt meghallgatást kell szervezni a hetes cikkely szerinti eljárás keretében Magyarország ügyében. Gyors előrelépést vár a bizottság Magyarországtól a civiltörvény visszavonását illetően.

Nyomatékos kérések

A tárgyalásra rálátó uniós források szerint Reynders felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak lépéseket kell tennie azért, hogy alkalmazza az Európai Törvényszék ítéleteit.

Reynders Tweetjében nem szerepel, de az Euronews úgy tudja, a biztos azt kérte, hogy Magyarország mérlegelje a csatlakozást az Európai Ügyészséghez, és a miniszter segítségét kérte abban, hogy a magyar igazságügyi szervek jó kapcsolatot alakítsanak ki az Európai Ügyészséggel.

A szuverenitás védelme a magyar érv

Mint ismert, a magyar kormány a szuverenitása védelmében nem csatlakozik a luxemburgi székhelyű uniós nyomozószervhez, amely az EU költségvetését érintő csalásoknál önálló nyomozati jogkörrel rendelkezik majd.

Polt Péter legfőbb ügyész nemrég megegyezett Laura Codruta Kövesi európai főügyésszel a szoros együttműködésről, azonban ez a kooperáció csak az eddig meglévő igazságügyi együttműködésre terjed ki, a luxemburgi testület újabb eszközöket nem kap a magyarországi ügyek felderítésében.

 

 

 

Forrás: Euronews