Die Presse: A Fidesz kioktatja az Európai Néppártot!

0

Orbán Viktor kedden memorandumban fordult az Európai Néppárt (EPP) tagpártjaihoz, és ebben jobbratolódást követelt.

Mint írta, az EPP a tömeges migrációban látja a demográfiai gondok megoldását. Orbán „az EPP megújulása érdekében” jobbratolódást javasolt a pártcsaládnak – idézte a Die Presse vezető osztrák konzervatív lap Novák Katalin Facebook-bejegyzését.

A jobboldali nemzeti magyar miniszterelnök élesen bírálta az EPP-t, azzal, hogy a hatalom megszerzése érdekében, a liberális oldalhoz illeszkedik, míg régebben „bátran és büszkén képviselte a keresztény-konzervatív polgári társadalmat”. Tétlenül szemléli a schengeni övezet szétesését, és a tömeges migrációban látja a demográfiai probléma megoldását – idézte a lap a memorandumot.

A Fidesz azt ajánlja a pártcsalád tagjainak, hogy folytassanak belső vitát az EPP jövendő missziójáról, és mérlegeljék a pártcsalád stratégiai irányvonalát. Ugyanakkor Orbán élesen bírálta Donald Tusk pártelnököt is.

„Olyan elnököt választottunk, aki behozta az EPP-be a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket”

– írta.

Végül a cikk emlékeztetett rá, hogy az EPP tavaly márciusban felfüggesztette a Fidesz tagságát, mert az Orbán-kormány újra és újra megsérti az EU alapvető értékeit.